SF Centar

Konjokradice iz svemira – još od 1999.

Serije koje morate gledati ove zime!

Pojavom streaming servisa – prije svega Netflixa – dočekali smo pravu poplavu SF sadržaja, bilo u obliku serija, bilo filmova. Kvalitetom, naravno, variraju, a od novog materijala kojeg sam ove godine uspio pogledati, preporučam nekoliko naslova koje morate pogledati ove zime.

Love, Death + Robots

Prvi na popisu je animirani serijal, zbroj nezavisnih epizoda kojima je zajedničko tek što uključuju jednu (ili sve tri, kombiniraju se) stvari iz naslova. Pritom povedite računa kako je riječ “ljubav” jako fleksibilna i uključuje neke vrlo slobodne scene, zbog čega ne preporučam gledanje LD+R s djecom.

Do sada je prikazano 18 epizoda, a već me je prva natjerala da odgledam sve ostalo – čudovišta nalik na ona iz Pacific Rim bore se do smrti u areni, a iza svega stoji (a što drugo) nego glad za profitom. I nešto osobne vendette da začini stvar. Na drugu epizodu (tri robota u turističkom obilasku postapokaliptične Zemlje) sam odvalio od smijeha, a jednako zanimljivo je i ostalih 16. Još od Tokyo Ghoul nisam gledao ovako dobar anime. Usput, u epizodama ćete naići na hommage velikim SF djelima, pa povedite računa o detaljima. U prvoj epizodi to je Dina, pješčani planet, u drugoj epizodi to je Terminator i tako dalje. Pogledajte.

The Mandalorian

Ako ste Warser, ovo ste već odgledali i džaba trošim tipkovnicu. Ako niste, e onda je stvar nategnuta. Morate, naime, dobro poznavati Star Wars svemir kako biste pohvatali sve konce i do kraja razumjeli radnju, koja nije naklonjena početnicima. Opet, svatko je gledao Star Wars

The Mandalorian je most između starog i novog serijala, radnjom smješten nekoliko godina nakon filma Epizoda VI: Povratak Jedija. Uspostavljena je Nova Republika i mir se vratio u galaksiju, ali na rubovima civiliziranog svijeta još uvijek se potucaju sumnjivi tipovi, uključujući i ostatke bivšeg Imperija. Među njima je i lovac na ucjene Din Djarin poznatiji pod nadimkom Mando. Spreman je na sve za pravu cifru, pri čemu moralne vrijednosti ne igraju nikakvu ulogu. Kako to obično biva, savjest proradi baš onda kad ne treba. U slučaju ovog plaćenog ubojice, to se dogodilo pri jako lukrativnom zadatku i po nalogu, ispostavit će se, izvanredno opasnog klijenta.

Seriju preporučam iz dva razloga: prvi je što me ambijentom neodoljivo podsjeća na Firefly, zbog čega sam rado odgledao svaku epizodu. Drugi se tiče samoga Star Warsa – ako ste se već umorili od njega (ja već odavno jesam), ova prilično neopterećena serija vratit će vam vjeru u Silu. Pogledajte.

For All Mankind

Jako zanimljiva serija For All Mankind bavi se alternativnom poviješću: što bi se dogodilo da su Sovjeti prvi sletjeli na Mjesec? Držeći se činjenica koliko god može, serija se jako dobro poigrava s idejom o Svemirskoj utrci koja uopće ne posustaje. Kao što znamo, jurnjava u svemiru između Sjedinjenih Država i SSSR-a je trajala sve dok se Neil Armstrong nije prošetao Mjesecom. For All Mankind nudi iskrivljenu sliku iz zrcala, gdje epske riječi s Mjeseca prvi izgovara Aleksej Leonov, sovjetski kozmonaut koji je zaista trebao biti prvi njihov čovjek na Mjesecu, da su kojim slučajem stigli tako daleko.

Uz glavnu radnju pratimo i politička previranja nastala zbog gubitka tako značajnog podviga. Političarima pada popularnost, pritisak opozicije dodatno pogoršava stvari, a ne pomaže niti javnost, vrlo kritična i željna saznati zašto je NASA tako epski podbacila i poslala Amerikance tek po srebrnu medalju. Za razliku od SSSR-a, kojem je neodlazak na Mjesec bio bolji izbor nego ondje otići drugi, alternativna Amerika daje sve od sebe kako bi uhvatila korak. Pogledajte.