SF Centar

Konjokradice iz svemira – još od 1999.

Zaboravljeni SF filmovi koji se moraju pogledati

Znanstvena fantastika zanimljiv je žanr. Ne zbog tematike kao takve, nego zbog reputacije koje ima u mainstream medijima. Općenito je podcijenjena nauštrb drame ili trilera, a s druge strane baš SF filmovi dominiraju na kino blagajnama. Potražite filmove s najboljom zaradom i vidjet ćete da je SF najzanimljiviji publici ne samo godinama, nego desetljećima unazad. Nije sve u parama, naravno, pa ću zato spomenuti, recimo, Odiseju u svemiru, Metropolis, The Matrix ili Ratove zvijezda. Ti su filmovi iznova definirali film i među najutjecajnijim su djelima koje je sedma umjetnost uopće iznjedrila. Ali nije znanstveno-fantastični film obilježen samo onima s velikom zaradom, niti s onima koji su utjecali na čitave generacije. Među njima ima pravih dragulja, zaboravljenih ili nepravedno zapostavljenih kroz godine. Evo nekoliko takvih.

Grad tame (Dark City)

Film koji je imao veliki utjecaj na The Matrix, jedinstven je na ovoj listi. Grad tame je vizualni dragulj i noirovski pokušaj bavljenja teškim temama, jer je priča protkana idejom kontrole i manipulacije stanovništvom. Priča prati Johna Murdocha (Rufus Sewell), čovjeka koji se budi s potpunom amnezijom. Da stvar bude gora, osumnjičen je za ubojstvo i za vratom ima kako policiju, tako i čudnovate, blijede ljude poznate samo po nazivu “Stranci”. Kako vrijeme odmiče, situacija u kojoj se nalazi postaje sve bizarnija – Sunce, recimo, nikada ne izlazi, nego je vječna noć – a stvarnost se pokazuje kao iluzija, drska laž koja služi za podjarmljivanje naivnih.

Brazil

Joj, Brazil… Ako će vam neki film promijeniti pogled na svijet, to će biti baš ovaj. Antiutopijski, orvelijanski, od zdravog razuma cijepljeni Brazil, satira je birokratskog društva u tako crnohumornim tonovima, da je svaki kadar spomenik apsurdu, pravo malo remek-djelo i priča za sebe. Ujedno je i uloga života za Johnatana Prycea u ulozi činovnika, kojem tipografska greška okreće cijeli život naglavce. Tko god je imao posla s domaćom birokracijom, vjerojatno će prepoznati svoju muku u pokojem elementu ovog maestralnog uratka kojeg potpisuje Terry Gilliam.

Event Horizon

Vjerojatno najpodcjenjeniji film na listi, mene se poprilično dojmio još kad sam ga prvi puta gledao davne 1997. Spasilačka misija koju predvode Sam Neill i Laurence Fishburne pronalazi izgubljeni brod Event Horizon, koji je testirao novi pogonski sustav. Njime su se međuplanetarna putovanja trebala značajno skratiti, ali posada je mrtva i stravično izmrcvarena. To što nema nikoga na brodu, ne znači da je napušten. Kritika ga je pokopala, ali držim da je itekako vrijedan gledanja.

Cube

Pet potpunih stranaca se budi u čudnoj, nepoznatoj sobi, oblikovanoj u savršenu kocku. Nitko od njih ne zna gdje se nalaze, niti kako su tu dospjeli. Otvaraju vrata, samo da bi otkrili kako ih ona vode u sljedeću sličnu sobu. Sobe su prepune zamki, a na grupi je da pronađu izlaz i odgonetnu svhu postojanja ove čudne, zlokobne građevine. Ovaj neobičan, upečatljivi SF horor atmosferom jako podsjeća na Zonu sumraka, po čijoj je ideji zapravo i snimljen. Postoje još dva filma u serijalu, ali su osjetno slabiji. Drž’te se originalne Kocke.

Los Cronocrímenes (eng. Timecrimes)

Jedini s liste s neengleskog govornog područja, puno govori u kojoj smo mjeri uronjeni u anglosaksonsku kulturu. Priča prati čovjeka zaglavljenog u vremenskoj petlji. Da bi je razriješio, mora eliminirati druge ljude koji su također zaglavili s njim. Problem je što su ti drugi ljudi zapravo on sam, koji je ušao u petlju u drugoj točki vremena. Neočekivani zaokreti u priči i odlične crnohumorne dosjetke glavne su okosnice ovog filma, koji je tijekom vremena zaradio kultni status.

Time Bandits

Još jedan film s liste iza kojeg stoji Terry Gilliam, majstorski je fantasy vremeplov. Maštoviti, od roditelja zapostavljeni dječak u svojoj će sobi susresti grupu kleptomanskih patuljaka, koja će ga povesti u avanturu kakvu nije mogao niti zamisliti. Susrest će velike povijesne ličnosti poput Napoleona ili grčkog kralja Agamemnona, dok će im u međuvremenu za vratom puhati Bog osobno te iskonsko Zlo, koje čeka trenutak da svemir prekroji u svoju korist. Obavezno pogledati.

Lista ovakvih, uglavnom zaboravljenih i zapostavljenih filmova mogla bi ići u beskraj. Spomen zaslužuju još, recimo, Strange Days, Hardware, Altered States, Gattaca… Iz ove perspektive mi je žao što nema više europskih odnosno filmova izvan engleskog govornog područja. Takve jako rijetko gledam i čini mi se da nisam izuzetak. Ako smatrate da sam morao spomenuti još pokoji film, recite to u komentarima.