Connect with us

Webmajstori.net

Glavni odvjetnik EU suda: Link na zaštićeni sadržaj ne krši zakon

Foto: independent.com.mt

Pravo

Glavni odvjetnik EU suda: Link na zaštićeni sadržaj ne krši zakon

Ako na svojoj web stranici imate link koji vodi na drugu stranicu koja omogućuje ilegalno preuzimanje sadržaja za koji nema dozvolu autora za dijeljenje (sadržaj zaštićen autorskim pravima), vi niste prekršili nikakav zakon! Ovo ne piše doslovno u zakonu Europske unije, al tako zakon tumači njihov glavni odvjetnik, Melchior Wathelet.

Wathelet objašnjava da unatoč tome što ste objavili direktnu poveznicu na stranicu koja krši autorska prava, vi niste omogućili javno preuzimanje spornog sadržaja, jer ono je već bilo omogućeno od strane te druge stranice. Vi ste jednostavno pomogli svojim posjetiteljima da pronađu tu drugu stranicu.

Ove izjave povezane su s pravnom bitkom dvije nizozemske tvrtke, Sanoma vs GS Media. Konkretno, GS Media je vlasnik internet stranice GeenStijl, a koja je u dva navrata objavila link prema dvije različite stranice koje su omogućavale ilegalno preuzimanje slika Playboy zvijezde Britt Dekker, čije fotografije su nastala u studiju prvospomenute tvrtke.

Nakon što je Sanoma kod prvog linkanja uspjela natjerati portal da ukloni slike, GeenStijl je objavio nove linkove, prema drugoj stranici, što je dovelo do odluke da pravdu potraže na međunarodnom sudu.

Ovim riječima glavni odvjetnik je prejudicirao odluku suda, ali ne treba žuriti s donošenjem zaključka, s obzirom na to da će se konačna odluka znati tek krajem ove godine.

Ostavi komentar

Započni raspravu na WM Forumu

Više u Pravo

Advertisement

Popularno

Na Vrh