Connect with us

Webmajstori.net

Google i Getty Images se nagodili: Pretraživanje fotografija više nije isto

Biznis

Google i Getty Images se nagodili: Pretraživanje fotografija više nije isto

Prije nešto manje od godinu dana, Getty Images tužio je Google zbog kršenja pravila tržišnog natjecanja, o čemu smo vas informirali. Epilog te tužbe je dogovor dviju kompanija izvan suda, zbog čega je došlo do nekih izmjena u radu tražilice.

Početkom 2013. godine Google je promijenio način prikaza rezultata fotografija na rezultatima pretraživanja. Podsjetimo, do te godine Google je prikazivao male slike, gdje je za sliku najveće rezolucije bilo nužno posjetiti internet stranicu koja ju je i objavila. Od tada, do slika visokih rezolucija moglo se doći puno lakše (direktno), a stranice su zbog toga gubile promet. Na to je najburnije je reagirao Getty Images, koji je 2016. godine odlučio pravdu potražiti na sudu.

Takve promjene omogućile su da Google poveća svoju dominaciju, da zadrže monopol na kompletnim prometom, podacima o angažmanu i oglašavanju. Oni time promoviraju piratstvo. To je dovelo do povećanja kršenja autorskih prava, gdje korisnici nehotice postaju pirati.” – objasnili su tada iz kompanije.

Ovih dana Getty Images povukao je svoju tužbu, obrazloživši to time kako su postigli dogovor van suda, te je Google promijenio neke stvari u svojem poslovanju. Jedna od najvećih novosti je što više nema gumba “Vidi sliku” kada se otvori željena slika, a koji je vodio direktno na sliku maksimalne rezolucije, izbjegavajući izvornu stranicu.

Za one koje to interesira, da, te promjene proizašle su kao dio nagodbe s Getty Images ovog tjedna. Promjenom smo željeli napraviti ravnotežu između zadovoljavanja korisničkih potreba i zabrinutosti izdavača.” – kratko su komentirali iz Googlea.

A korisnici su ovim izmjenama razočarani. Čak i ljuti. Donosimo vam u nastavku neke od komentara na Twitteru, a vi nam svoje mišljenje možete reći na forumu.

https://twitter.com/toolboxybrown/status/964735252072751105

1 komentar

Više u Biznis

Na Vrh