Connect with us

Webmajstori.net

Google želi što brže mobilne stranice, te pokreće suradnju s WordPress developerima

Foto: Wordpress.com

CMS

Google želi što brže mobilne stranice, te pokreće suradnju s WordPress developerima

Zadnjih nekoliko godina Google sve više i više pažnje daje brzini internet stranica, a kao posljedicu sve većeg broja mobilnog pretraživanja, ta brzina je sve bitnija i na mobilnim verzijama (koje su nužne) vaših internet stranica.

Koliko će zapravo mobilna verzija biti bitna u budućnosti, Google je najavio još krajem prošle godine, kada je jasno dao do znanja da će stranice prilagođene mobilnim uređajima imati prednost na SERP-u mobilnog pretraživanja (signal nosi naziv “Mobile-first Indexing“).

Početkom ove godine najavio je novi signal kod rangiranje kod mobilnog pretraživanja. Riječ je o brzini učitavanja, a taj signal počet će se primjenjivati sredinom 2018. godine (točnije, u srpnju). Do sada je Google već dao do znanja da je brzina učitavanja signal za rangiranje na tzv. Desktop verzijama web stranice, a sada će brzina učitavanja mobilnih stranica biti signal za rangiranje kod mobilnog pretraživanja.

WordPress stranice moraju biti maksimalno optimizirane

Američka kompanija također želi pomoći svim developerima, te često sudjeluje u javnim raspravama, te kroz određene rasprave pomaže u razvoju tehnologija, kako bi se webmasteri lakše prilagodili njihovim sve strožim standardima. Ali i kako bi u konačnici posjetitelji mogli imati što bolje korisničko iskustvo.

Jedan od glavnih suradnika na tom polju je WordPress, kao lider među sustavima za upravljanjem sadržajem na internet stranicama (eng. CMS, content management system). Developeri okupljani oko tog CMS-a (koji drži gotovo 60% tržišta CMS-a), te pogoni u prosjeku svaku treću internet stranicu, morat će poboljšati infrastrukturu stranice.

Jer prema statistikama koje je dostavio Google na WordCampu u SAD-u krajem prošle godine, prosječna web stranica pogonjena WordPressom pokazuje znatno lošije rezultate u usporedbi s drugim stranicama (navedena statistika je na dnu članka)!

Google zapošljava WordPress stručnjake

Alberto Medina iz američke kompanije, koji je bio na tom događaju i držao prezentaciju, osvrnuo se na svojem blogu na pitanje WordPressa i Googlea, te što kompanije želi u budućnosti od tog sustava. Iskoristio je tu priliku da pozove sve stručnjake, koji mu mogu pomoći da učini korisničko iskustvo boljim za svakog korisnika koji posjećuje WordPress ili Blogger stranice, da se jave na natječaj i postanu dio tima za razvoj. Koji su uvjeti natječaja najbolje je pročitati na njegovom blogu, a mi s oduševljenjem čekamo razvoj situacije, te nastavak nadogradnje WordPressa.

Statistika: WordPress vs Non-WordPress stranice

Statistika: Alberto Medina (WordCamp US 2017, prezentacija)

1 komentar

Nastavi ovu raspravu na WM Forumu

Više u CMS

Advertisement

Popularno

Na Vrh