Connect with us

Webmajstori.net

Izašao WordPress 4.4 Clifford, što donosi nova verzija?

Foto: Wordpress.org

CMS

Izašao WordPress 4.4 Clifford, što donosi nova verzija?

Jedan od najpopularnijih CMS sustava za održavanje stranica u svijetu, WordPress, prije dva dana objavio je najnoviju verziju (4.4) Clifford. Ime je dobila po jazz glazbeniku Cliffordu Brownu, a u ovom tekstu pozabavit ćemo se s 3 bitn(ij)e novosti koje donosi ovaj update običnim korisnicima…

1.) Nova osnovna tema “Twenty Sixteen”

WordPress 4.4 nam donosi moderniji dizajn osnovne teme imena “Twenty Sixteen”. Kao i prethodne osnovne teme, i ovu krasi minimalistički izgled blog teme, koji je moguće dovesti do atraktivnijeg izgleda prilagođavanjem boja i rasporeda. Naravno da nije potrebno posebno naglašavati kako je i ova tema prilagođena svim uređajima (mobile friendly).

2.) oEmbed funkcija kao dio osnovnih alata

Ovo i nije tako velika novost jer WordPress je i u ranijoj verziji podržavao oEmbed, ako ste imali instaliran dodatak. No u novoj verziji dolazi kao dio osnovnih funkcionalnosti sustava, te ako odlučite uključiti ovu mogućnost na svome WordPress sajtu, omogućit ćete vašim posjetiteljima da ugrade vaš sadržaj u svoje stranice.

3.) Prilagodljive slike

Čak i u svojoj osnovnoj temi WordPress će u potpunosti prilagođavati slike korisniku, uz pomoć srcset atributa. Što znači, zavisno od rezolucije kojom korisnik pristupa stranici, prikazat će se najpodobnija slika, što bi trebalo dovesti do znatnog ubrzanja učitavanja vaših WordPress blogova.

Ovo su samo neki noviteti koje donosi ovaj update običnim korisnicima WordPressa. Jasno je kako tu ima i jako puno novosti koje će obradovati developere. Više o svemu možete pročitati na službenom blogu.

Ostavi komentar

Više u CMS

Na Vrh