Connect with us

Webmajstori.net

KickassTorrents je pao: Uhićen vlasnik najveće piratske stranice

Foto: technobuffalo.com

Pravo

KickassTorrents je pao: Uhićen vlasnik najveće piratske stranice

KickassTorrents je servis koji je u punom smislu zamijenio The Pirate Bay, najveći globalni izvor piratskih kopija filmova, muzike i ostalih autorskim pravima zaštićenih sadržaja.

Još jedna piratska stranica je završila sa svojim radom. Nakon što je pao The Pirate Bay, “krizu” među piratima iskoristio je Artem Vaulin, čiji servis iste namjene, imena KickassTorrents, je ubrzo procvao, te je postao najveći globalni servis za ilegalno dijeljenje piratskog sadržaja.

Na tom projektu Artem je “ukrao preko milijardu dolara samo od američke industrije”, ako je vjerovati njihovom državnom odvjetništvu koje je podiglo optužnicu u kojoj ga se tereti za kršenje autorskih prava i pranje novca. Nije ni čudo što su za njim ubrzo pokrenuli međunarodnu tjeralicu. Prije dva dana Vaulin je uhićen na području Poljske, koja je promptno dobila zahtjev za izručenjem iz Sjedinjenih američkih država.

Ironično u cijeloj priči oko ovog uhićenja je da je 30-godišnji Ukrajinac “pao” nakon što je obavio kupnju na iTunesu – legalno! Nakon uspješne kupovine u Apple trgovini, logirao se istim uređajem na Facebook stranicu KickassTorrents, što je omogućilo vlastima da ga lociraju pomoću IP adrese. Čovjek koji se obogatio krađom tako se otkrio vlastima legalnom kupovinom na internetu.

TorrentFreak također navodi kako su se američke vlasti u sklopu istrage oglašavale na navedenom servisu, s ciljem identifikacije bankovnog računa vlasnika. U drugoj fazi Apple je dostavio podatke državnom odvjetništvu nakon njegove kupovine putem iTunesa, što je pomoglo u lociranju bjegunca.

Njegovo uhićenje u Poljskoj najbolje pokazuje kako cyberkriminalci mogu bježati, ali ne mogu pobjeći od pravde.” – rekao je pomoćnik državnog odvjetnika Leslie R. Caldwell u službenom priopćenju.

25 komentara

Nastavi ovu raspravu na WM Forumu

Više u Pravo

Advertisement

Popularno

Na Vrh