Connect with us

Webmajstori.net

Koliko brzina učitavanja stranice utječe na rangiranje?

Brzina učitavanja
Foto: amazonaws.com

SEO

Koliko brzina učitavanja stranice utječe na rangiranje?

Gotovo svaki SEO stručnjak će vam reći kako je brzina učitavanja stranice vrlo bitna stavka. Neki će ići toliko daleko pa tvrditi da ona direktno utječe na rangiranje stranice među rezultatima pretraživanja. No je li to točno? Povod ovom članku je reakcija zaposlenika najpopularnije tražilice na svijetu koji je rekao kako ne bi trebali previše brinuti oko toga…

Zabrinuti webmaster na Twitteru je prije nekoliko dana postavio pitanje zaposleniku Googlea treba li se brinuti na reakciju najpopularnije tražilice na svijetu, s obzirom na činjenicu da ne može popraviti brzinu učitavanja stranice (ispod 5 sekundi). Odgovor je bio prilično direktan:

Osobno se ne bih time zamarao. Učini stranicu najbržom koliko realno možeš.” – napisao je Gary Illyes.

Što je time htio reći, da Google ne nagrađuje brze stranice? Pa zapravo to je i točno. Sigurno da nećete bolje rangirati samo zato što vam je stranica brža pola sekunde od konkurencije. Ali, trebate li ignorirati stavku brzine učitavanja vaše stranice? Naravno da ne, jer ako vam stranica bude previše spora, očekujte negativne rezultate od strane Googlea.

Nitko ne voli (pre)spore stranice. Mnogi će čekajući da se učita vaša stranica odustati i napustiti je, što Google nikako ne voli. Stoga, neki zaključak je da brzina učitavanja nije faktor za bolje rangiranje, ali svakako može biti razlog lošeg rangiranja (ako se presporo učitava).

Kako bi Gary reagirao da mu je napisao kako ne može spustiti brzinu ispod 15 sekundi? Vjerojatno bi se onda i on “zamarao time” i dao drugačiji savjet. Želite provjeriti kojom brzinom se učitava vaša stranica? Koristite alat Google PageSpeed.

1 komentar

Nastavi ovu raspravu na WM Forumu

Više u SEO

Advertisement

Popularno

Na Vrh