Connect with us

Webmajstori.net

Koliko vanjske poveznice na autoritativne stranice utječu na rangiranje?

Foto: thenextweb.com

SEO

Koliko vanjske poveznice na autoritativne stranice utječu na rangiranje?

Google je dugo tvrdio kako vanjske poveznice na autoritativne stranice u člancima ne utječu na rangiranje. Istovremeno, studija Reboota pokazuje kako ta metoda pomaže u boljem rangiranju, ako se ista ispravno koristi. Kome vjerovati? Pročitate li posljednje izjave zaposlenika američke kompanije, doći ćete do ispravnog zaključka.

Naše stajalište je da vanjske poveznice, odnosno, poveznice s vaše stranice na neku drugu stranicu, nisu faktor za rangiranje.” – tvrdio je John Mueller svojevremeno na jednom hangoutu (19:53, priloženi video), uz dodatak kako iste “mogu dodati vrijednost vašem sadržaju“.

Oko mjesec dana kasnije, Reboot je objavio studiju o vanjskim poveznicama kojom je dokazao da takva praksa dugoročno pomaže u rangiranju. Pročitajte studiju, svakako će vam neke stvari koristiti. Rand Fishkin je na Twitteru donio ‘konačnu presudu’ kako poveznice prema dobrim stranicama (čitaj autoritativnim) stvaraju bolju sliku o vašoj stranici.

A onda je, prije desetak dana, John Mueller ponovno komentirao ovu temu, gdje je zapravo rekao jako puno. Radi se o još jednom video druženju, a “sporni dio” započinje na 27:53.

Ponekad linkovi na stranici mogu poboljšati kvalitetu stranice, ali to je nešto što ne smije biti umjetni faktor. Samo zato što su linkovi na stranici ne znači da je to ispravno. Vidjeli smo kada nove stranice linkaju na Google, Wikipediju ili CNN, s pretpostavkom da će tražilice biti naivne i pomisliti, ‘oh, oni linkaju na poznate stranice, dakle, ovaj sadržaj je kvalitetan’. To, naravno, neće biti slučaj.

Stoga, linkanjem možete dodati vrijednost vašoj stranici, no samo zato što imate poveznice na stranici ne znači da će vaša stranica odjednom bolje rangirati.” – rekao je.

Moj osobni zaključak iz svega ovoga je da; a) treba linkati na kvalitetne stranice, ali prema relevantnom sadržaju, b) linkovi unutar članaka na autoritativne stranice utječu na rangiranje, c) previše linkova, točnije, općenito krivo korištenje ove metode neće dati nikakve rezultate.

Ostavi komentar

Započni raspravu na WM Forumu

Više u SEO

Advertisement

Popularno

Na Vrh