Connect with us

Kratko i jasno: Poveznice na autoritativne stranice ne pomažu kod rangiranja!

Foto: artificialbrains.com

SEO

Kratko i jasno: Poveznice na autoritativne stranice ne pomažu kod rangiranja!

John Mueller se, po tko zna koji put u svojem životu, susreo s pitanjem linkanja na autoritativne stranice, te kakav utjecaj imaju na SEO. Prije nešto više od pola godine tvrdio je jedno, sada je odrješito napisao – ne, ne pomažu kod rangiranja!

Ako pratite SEO, baš kao i pitanja na koja odgovaraju zaposlenici najpoznatije tražilice na svijetu, sigurno ste primijetili kako se mnoga pitanja često ponavljaju. Jedno od čestih pitanja je pomaže li linkanje na autoritativne stranice kod rangiranja. John Mueller ponovno je odgovorio na to pitanje, te je napisao kratko i jasno – ne!

Da stvar bude još zanimljivija, ista osoba je prije nešto više od pola godine na isto pitanje odgovarala na Google Hangoutu, o čemu smo već pisali na Webmajstorima. A tada je tvrdio da takvi linkovi mogu dati na vrijednosti stranici, iako to ne mora nužno donijeti bolju poziciju. Ponovit ćemo vam što je tada rekao:

Vidjeli smo kada nove stranice linkaju na Google, Wikipediju ili CNN, s pretpostavkom da će tražilice biti naivne i pomisliti, ‘oh, oni linkaju na poznate stranice, dakle, ovaj sadržaj je kvalitetan’. To, naravno, neće biti slučaj. Stoga, linkanjem možete dodati vrijednost vašoj stranici, no samo zato što imate poveznice na stranici ne znači da će vaša stranica odjednom bolje rangirati.”

Sada imamo situaciju da ne znamo kome vjerovati. Neke studije dokazuju suprotno od njegove najnovije izjave, a opet bi on trebao bolje znati. Ne treba smetnuti s uma da se John kod svakog javnog istupa drugačije izjasni. A istovremeno imamo i strah od linkanja na vanjske poveznice, kako Google ne bi posumnjao na moguću manipulaciju i kaznio takav pristup. Možda je onda bolje ne linkati nikoga, jer Google vas za to neće kazniti. A isto tako, zaposlenik je ljut kada ne dijelimo poveznice u svojem sadržaju (video, 51. minuta).

Što nam je činiti? Koja su vaša iskustva? Pišite nam na forumu.

3 komentara

Više u SEO

Na Vrh