Connect with us

Libra – što sve trebate znati o novoj virtualnoj valuti Facebooka?!

libra - nova virtualna valuta

Biznis

Libra – što sve trebate znati o novoj virtualnoj valuti Facebooka?!

Facebook je predstavio novu virtualnu valutu, koja će se po mnogočemu razlikovati od svih ostalih načina plaćanja koje danas poznajemo. Za razliku od ostalih virtualnih valuta, Libra je vezana za tečaj poznatih državnih valuta, a za plaćanje nije potrebno imati bankovnu karticu ni bilo kakav račun u banci.

Libra je nova virtualna valuta iza koje stoji Facebook, ali i još 27 drugih kvalitetnih partnera iz raznih sektora. Razvoj Facebook valute započeo je 2018. godine, a ne tako davno procurile su prve informacije o nastojanjima Facebooka da se priključi sektoru virtualnih valuta. Ipak, sada je Facebook službeno potvrdio kako je razvio svoju valutu i vlastiti način plaćanja – a prema prvim informacijama Libra ima sve preduvjete za uspjeh na tržištu.

 

Facebook i 27 partnera – Libra Association

Virtualne valute posljednjih mjeseci nisu previše popularne jer je njihova vrijednost u zadnje dvije godine značajno pala pa su mnogi korisnici izgubili puno novca na račun toga. No, prevrtljivo tržište virtualnih valuta natjeralo je Facebook da dobro razmisli o tome na koji način će funkcionirati Libra – kako bi se steklo povjerenje korisnika koje je poprilično narušeno u zadnjih nekoliko mjeseci.

Facebook je odlučio udružiti snage s čak 27 partnera, kako bi se izgradila jedna kvalitetna zajednica koja će upravljati virtualnom valutom Libra. Stvorena je tako organizacija Libra Association koja trenutno broji 28 partnera, od kojih će svaki od njih uložiti određeni novac kako bi se formirali svi potrebni preduvjeti za uspjeh valute. U Facebooku se nadaju kako će broj partnera u budućnosti rasti, što će biti poticaj za sve veći broj korisnika. Među trenutnih 28 partnera nalazi se mnoštvo respektabilnih tvrtki, kompanija i organizacija, među kojima ćemo izdvojiti: eBay, PayPal, Stripe, Spotify, Vodafone, itd.

Libra Association bit će zadužena za kvalitetno upravljanje novom virtualnom valutom, a iako se radi o udruženju moćnih partnera – za pretpostaviti je da će Facebook ipak držati ‘konce’ u svojim rukama. Bilo kako bilo, mnoštvo partnera jasan je signal kako će se raditi o kvalitetnom projektu koji će imati čvrsto uporište – te se korisnici ne bi trebali bojati nekih prevara (kao što je to slučaj s nekim drugim virtualnim valutama).

 

Stalna vrijednost valute bez oscilacija

Tržite virtualnih valuta (kriptovaluta) posljednjih je godina nabujalo do te mjere da je jako teško razlikovati u koje se valute isplati uložiti, a koje su predodređene na propast. Uglavnom su korisnici u virtualne valute ulagali novac jer su uvidjeli kako neka valuta može drastično rasti – što je značilo da bi mogli zaraditi velike svote novca. Primjerice, ako ste uložili 100 dolara u neku novu virtualnu valutu, a njezina je vrijednost za nekoliko mjeseci porasla 10 puta – zaradili ste 10 puta više novca nego što ste uložili. Ipak, uglavnom su to bile ‘navlakuše’ od kojih su mnoge valute propale nakon što su korisnici uložili dio novca u njih.

Facebook je s partnerima odlučio postaviti neke sasvim nove temelje u svijetu virtualnih valuta. Za razliku od ostalih valuta, kod Libra valute će vrijednost biti stabilna i konstantna. To konkretno znači da će vrijednost Libre biti vezana uz neki postojeći tečaj državnih valuta. Hoće li to biti dolar, euro, funta ili neka druga valuta za sada nije poznato.

Za korisnike to znači da se neće moći obogatiti ulaganjem u Libra valutu, ali isto tako i da njihov novac neće gubiti na vrijednosti kako vrijeme bude odmicalo. Libra valutu možemo zamisliti kao i svaku drugu valutu koja nam je sada dostupna u bankama, samo što će Libra funkcionirati u digitalnom svijetu.

 

Nema potrebe za bankovnim računom i karticama

Dva iznimno vrijedna partnera u projektu su PayPal i Stripe. Za one koji ne znaju, radi se o digitalnim servisima za plaćanje online, koji također omogućavaju slanje novca do vaše obitelji i prijatelja. I dok za PayPal i Stripe trebate imati otvoreni račun u banci te posjedovati odgovarajuću karticu – s Libra-om to neće biti slučaj. Možemo reći kako je Libra napravila jedan novi iskorak i pružit će mogućnost korištenja novca bez posjedovanja kartica i bankovnih računa.

Sjajna je to stvar za sve one koji nemaju račune u bankama i koji nisu ljubitelji bankovnih kartica. Zanimljivo, na svijetu čak 30 posto stanovništva nema bankovne račune ni kartice, a ovim servisom tim bi se korisnicima mogle otvoriti nove prilike za rast i razvoj. Primjerice, želite li poslati novac nekome tko nema bankovni račun i karticu do sada ste nailazili na mnoge probleme i trebali ste tražiti razne načine kako da taj novac stigne do odredišta. Sada to više neće biti problem jer ćete putem neke od aplikacija, korištenjem Libra valute – moći poslati novac kome god želite.

Eliminiranje banaka i kartica veliki je iskorak prema nekom novom dobu novčanog poslovanja. E sad, pitanje je kako će na sve to reagirati državne institucije i same banke koje igraju itekako važnu ulogu u svjetskom gospodarstvu. Ako korisnici zavole ovakav način plaćanja i slanja novca, Libra bi mogla postati jedna od najvažnijih svjetskih valuta.

 

Plaćanje digitalnim novčanikom

Što se samog plaćanja tiče, nema tu previše neke filozofije jer se Libra temelji na nekim već dobro uhodanim sustavima. Dakle, plaćanje putem Libra valute vršit će se na sličan način kao i kod PayPala, gdje određeni servis ima integriran PayPal sustav plaćanja – te se sve odvija u samo nekoliko klikova. Dakle, uskoro biste umjesto plaćanja PayPalom na web trgovini mogli odabrati plaćanje Libra valutom.

Kao i u raznim drugim segmentima i u načinu plaćanja Libra ide jedan korak više – pa nudi vrlo široku lepezu mogućnosti plaćanja. Za svoje je servise Facebook razvio Calibra sustav koji će biti integriran u neke od njihovih dobro nam poznatih aplikacija – što znači da ćete moći plaćati i slati novac direktno s WhatsApp ili primjerice Facebook Messengera.

Facebook je programerima širom otvorio vrata pa mogu razviti vlastiti digitalni novčanik koji će se integrirati u razne druge servise – što će uvelike doprinijeti jednostavnosti plaćanja bilo gdje se nalazili. Konkretno, svaki veći servis može razviti svoj sustav koji će koristiti Libra valutu, što će korisnicima olakšati plaćanje usluga i proizvoda na mnogim online mjestima.

 

Libra dolazi na scenu 2020. godine

Iako je projekt u dubokoj fazi razvoja, iz Facebooka su poručili kako će Libra valuta biti dostupna od 2020. godine. Još je preostalo nekoliko mjeseci da Facebook zajedno s partnerima razradi sve detalje projekta, definira vrijednost Libra valute i razriješi sve probleme na koje bi mogli naletjeti.

Blockchain tehnologija sada nam je već vrlo dobro poznata i oko nje ne bi trebalo biti nikakvih problema. Ono po čemu će se Libra također razlikovati jest što se zapisi o valutama neće spremati na račune korisnika, već će svime upravljati Libra Association.

Novosti je mnogo i ovako na prvu čini nam se kako Libra itekako ima potencijala za širenje diljem svijeta. Ipak, valja pričekati kako će se cijela stvar razvijati u budućnosti te kako će ovih 28 partnera uskladiti sve svoje želje i potrebe. Ako sve bude išlo prema planu, svijet će u 2020. godini dobiti novu važnu valutu koja bi mogla drastično promijeniti način plaćanja kakav danas poznajemo.

 

Što mislite o Libra valuti i može li ‘pokoriti’ svijet?

Nastavi čitati
Advertisement
Možda vas zanima...
2 komentara

Više u Biznis

Na Vrh