Connect with us

Webmajstori.net

Oath tuži Mozillu jer Firefox više ne koristi Yahoo za američko tržište

Foto: Yahoo

Pravo

Oath tuži Mozillu jer Firefox više ne koristi Yahoo za američko tržište

Prije mjesec dana Mozilla je predstavila svoju novu verziju pretraživača, Firefox Quantum. Osim boljih performansi, novog sučelja i bržeg rada browsera, novost je bila što je zadani pretraživač za američko tržište ponovno Google, a ne Yahoo.

Oath Inc., nova podružnica tvrtke Verizon, ujedno i krovna tvrtka koja brine o brendovima kao što su AOL i Yahoo, odlučila je tužiti Mozillu zbog jednostranog raskida ugovora. Naime, Mozilla i Yahoo su prije tri godine potpisali ugovor, prema kojem je zadani pretraživač za američko tržište u Firefox pretraživaču upravo Yahoo.

Prije otprilike mjesec dana, Mozilla je predstavila svoj browser nove generacije, Firefox Quantum, iz kojeg je u potpunosti uklonila Yahoo kao zadani pretraživač, te se vratila na Google. To je bio trenutak kada je Oath odlučila braniti interese svog brenda, te podići tužbu protiv Mozille.

Nedavno smo ostvarili ugovorno pravo za raskid ugovora temeljem brojnih čimbenika, uključujući činjenicu da to činimo s pozitivnom vjerom da je to najbolje rješenje za naš brend, da omogućimo kvalitetno pretraživanje našim korisnicima, te omogućimo dostupnost većeg sadržaja za naše korisnike. Neposredno nakon potpisivanja ugovora poduzeli smo višegodišnje procese, tražili uvjerenja da Yahoo radi u tim interesima. Kada smo shvatili da bi nastavak korištenja Yahoo pretraživača negativno utjecalo na sve navedeno, ostvarili smo pravo na raskid ugovora, kao i mogućnost sklapanja ugovora s drugim pružateljem usluga – stoji u objašnjenju Mozille.

Jasno je iz ovoga da se Mozilla osigurala određenim stavkama u ugovoru, no morat će svoje tvrdnje dokazati na sudu. Oath s druge strane vjeruje kako su navedene stavke zlorabljene, te traži neodređenu novčanu naknadu od Mozille. Činjenica je da je Firefox izgubio određen broj korsnika, te će na tome Mozilla temeljiti obranu, dok će, s druge strane, Oath to pokušati objasniti lošim korisničkim iskustvom (spor pretraživač, loše performanse, i sl.).

Ostavi komentar

Započni raspravu na WM Forumu

Više u Pravo

Advertisement

Popularno

Na Vrh