Connect with us

Webmajstori.net

Prince tuži blogere zbog linkova na snimke njegovih koncerata

Pravo

Prince tuži blogere zbog linkova na snimke njegovih koncerata

Prince je pokrenuo tužbu protiv 22 osobe zbog toga što su na Facebooku i blogovima objavile linkove na piratske kopije snimki njegovih koncerata. Svaku osobu pojedinačno tuži za milijun dolara – ukupno 22 milijuna. Od 22 osobe, dvije su nastupale pod imenima, dok je preostalih 20 za sada neidentificirano.

Prema tekstu tužbe, čini se da je 10 od 22 tuženika na blogove svjesno stavljalo linkove na piratske kopije snimki koncerata smještene na file-sharing servisima, kako bi pristup do istih podijelili s fanovima Princeove muzike. Neke su osobe objavljivale pod nadimcima koji očito upućuju na namjeru piratiziranja (npr. “TheUltimateBootlegExperience”). Iz sadržaja tužbe se može vidjeti da je tih 10 tuženika imalo blogove na Bloggeru (blogspot.com), a većina i stranice na Facebooku. Iz tužbe nije moguće isčitati u kojoj su mjeri pojedini tuženici doista objavljivali sporne vrste linkova – za svakog se pojedinog tuženika navodi po jedan slučaj uz opasku “na primjer”, ali se u uvodu tužbe tvrdi da je svaki tuženik odgovoran za tisuće pojedinačnih djela kršenja autorskih prava.

Za daljnja se dva tuženika tvrdi da su osiguravali inicijalnu fiksaciju piratiziranih djela, a za preostalih 10 da su dodatne osobe odgovorne za blogove prve desetorke.

Neki internetski izvori izvještavaju negativno o ovoj Princeovoj mjeri, smatrajući je “anti-internetskom” i interpretirajući da Prince tuži vlastite fanove. Prince je i ranije aktivno štitio svoja autorska prava i pri tome tumačio da ne progoni svoje fanove, već da im želi osigurati ekskluzivnu glazbu i fotografije posve besplatno, a zaobići neslužbene i neautorizirane lažne fanovske stranice koje iskorištavaju i potrošače i umjetnike. Prince je protivnik digitalne distribucije, a koliko je ozbiljan pokazao je i kada je podignuo tužbu zahtjevajući da se unište sve kopije albuma na kojem je 50 norveških umjetnika izvodilo njegove pjesme povodom njegovog 50-tog rođendana. Kuća preko koje je album izdan nije, naime, platila obveznu naknadu za prodavanje vlastitih izvedbi tuđih pjesama, smatrajući (možda i pogrešno) da to ne trebaju učiniti ako na albumu nemaju namjeru zaraditi. Prince je za slučaj saznao kada su mu pokušali dostaviti jednu kopiju albuma kao rođendanski poklon.

Prince redovito uklanja svoju glazbu s YouTubea i Vinea, neuspješno je tužio PirateBay i prisiljavao druga web-mjesta da uklanjaju njegove bez dopuštenja objavljene materijale.

Poveznice:

Foto © djayo (sxc.hu).

Nastavi čitati
Advertisement

Iako se više ne bavim web-dizajnom, tijekom studija sam imao prilike izraditi web-stranice za nekolicinu srednjih i manjih poduzeća, što me je zaglavilo u "webmajstorskim" vodama.

16 komentara

Nastavi ovu raspravu na WM Forumu

Više u Pravo

Advertisement

Popularno

Na Vrh