Connect with us

Webmajstori.net

Sajt je popio penal, što je najbolje napraviti?

Foto: eyerys.com

SEO

Sajt je popio penal, što je najbolje napraviti?

Kada Google odluči kazniti stranicu oduzimanjem glavnih pozicija među rezultatima pretraživanja, onda kažemo da je sajt popio penal na najpopularnijoj tražilici na svijetu. Stranica najčešće gubi sve postignute pozicije, a mnoge tada muči što je najbolje napraviti s takvom stranicom?

Stranica može biti penalizirana iz nekoliko razloga. Loša optimizacija, zastarjeli sadržaj ili općenito stranica, spam backlinkovi, ukradeni ili loš sadržaj, itd. Što napraviti kada shvatimo da je Google sudio najstrožu kaznu? Zaposlenik američke kompanije, John Mueller, jednom je prilikom na Google Webmaster Help forumu na tu temu napisao jasno i izričito:

Možda će se činiti teškim, ali ja bih na tvom mjestu uzeo sadržaj i krenuo u stvaranje nove stranice. Prilagodba stare stranice nije nemoguća, ali mislim da ćeš dobiti više ako kreneš s modernijom platformom.” – napisao je tada gdje je webmaster gubio pozicije zbog zastarjele verzije stranice.

No to nije jedino, ali niti najbolje rješenje za svaku situaciju s penalom. To je i sam John rekao na video druženju prije nekoliko dana.”Stvarno je prava rijetkost kada nekome predložim da krene s novom stranicom.“. Tu izjavu možete vidjeti u priloženom videu (minuta 4:52)

Redirect na novu adresu?

Teško je zapravo dati konkretan savjet što je najbolje napraviti u takvom trenutku. Najbolje je zatražiti mišljenje nekoga tko se razumije u takve stvari, jer ovisno o problemu zbog kojeg ste počeli gubiti pozicije, može se dati najbolji savjet. Neki će vam predložiti preusmjeravanje na novu adresu?

Pripazite i s takvom odlukom, jer iz kompanije napominju da ne postoji siguran način da se preusmjeri penalizirani sajt na novu adresu, jer bi i taj novi sajt mogao biti pogođen penalom. Evo što je na tu temu rekao John, od 7:02:

Svakako, dobro bi bilo da se nastavno na ovaj članak razvije rasprava na forumu gdje bi korisnici s iskustvom oko takvih problema mogli napisati što su oni napravili i zašto misle da je to dobro ili loše.

1 komentar

Nastavi ovu raspravu na WM Forumu

Više u SEO

Advertisement

Popularno

Na Vrh