Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Neuroznanost

1,6 miljardi dolara vrijedan projekt za simulaciju ljudskog mozga

Za najveći i najznačajniji napor da se računalno stvori ljudski mozak internacionalna skupina istraživača osigurala je 1,6 milijardi dolara da bi ostvarila vrlo ambiciozan Human Brain Project (Projekt ljudskog mozga).

U sljedećih 10 godina znanstvenici s različitih područja radit će na tome da otkriju te shvate mrežu koju čini više od 100 milijardi neuronskih poveznica koje razotkrivaju emocije, slobodnu misao te svijest. Da bi uspjeli u tome istraživači će koristiti progresivnu multislojevitu  simulaciju koju će pokretati superračunalo.

Uistinu projektni organizatori ne razmišljaju skromno. Cijeli tim će se sastojati od više od 200 individualnih istraživača iz 80 različitih institucija diljem svijeta. Projekt neki uspoređuju s Velikim hadronskim sudaračem u terminima  obujma i ambicije, opisujuću Human Brain Project kao “CERN za mozak”. Ovaj projekt, sa sjedištem u Lausanni, Švicarska, pokrenut je na inicijativu Europske komisije.

Prema znanstvenicima koji rade na projektu HBP će stvarati nove platforme neurobaziranog programiranja te neurorobotike dozvoljavajući istraživačima razvoj novih programskih sistema te robota baziranih na arhitekturi te moždanim sklopovima. Istraživači će dobiti priliku rekonstruirati ljudski mozak dio po dio te postepeno ugraditi ove kognitivne komponente u sveobuhvatno superračunalo.

„Potpora HBP projektu je važan korak od strane Europske komisije kako bi se omogućio napredak u spoznaji i razumijevanju kako ljudski mozak funkcionira“, rekao je švedski nobelovac Laureate Torsten Wiesel. „HBP projekt razvit će novo vrlo moćno računalo koje je potrebno za rad s masivnom količinom informacija o spoznaji ljudskog mozga, dok se neuroznanstvenici moraju pripremiti za rad s novim alatom u svojim laboratorijima.“ Dodao je kako će istraživači postaviti temelje računalnoj arhitekturi koja će se modelirati prema ljudskom mozgu.

„Ova će suradnja dovesti do novih koncepata te dubljeg razumijevanja mozga, te najkompleksnije i najzamršenije tvorevine na svijetu“, dodao je.
Istraživači se nadaju da će projektom steći nove spoznaje potrebne pri liječenju neuroloških poremećaja kao što su Parkinsonova i Alzheimerova bolest, a najbitnije je da se tijekom istraživanja neće koristiti životinje za eksperimentiranje.

Izvor: io9

11 komentara

11 Comments

 1. Ameri Panchitos

  28 veljače, 2013 u 7:55 pm

  na što se novci troše… što će nam to?!

 2. Donkec Obi TuKenobi

  28 veljače, 2013 u 8:01 pm

  imaš li ti pojma kolko bi to pomoglo u medicini i otkrivanju novih lijekova?

 3. Vladislav Horžić

  28 veljače, 2013 u 8:12 pm

  To će smo pomoći u stvaranju super oružja . Kao i do sada . Što je god otkriveno , prvo je pretvoreno u novo oružje koje trebalo odnijeti prevagu i pobjedu u ratu .

 4. Ameri Panchitos

  28 veljače, 2013 u 8:40 pm

  ma svako novo saznanje je odlična stvar ako se ne zlouporabljuje… ali dok se istovremeno uporno ističe svjetska kriza i slično ovako nešto mi je bizarno viditi – pa zar to stvarno toliko košta?

 5. Senad Kolasinac

  28 veljače, 2013 u 8:41 pm

  Da, i penicilin je prvo pretvoren u novo oružje koje je trebalo odnijeti prevagu i pobjedu u ratu.

 6. Dušan Jovanović

  28 veljače, 2013 u 8:55 pm

  olaaaaaaa

 7. Erol Šehu

  28 veljače, 2013 u 10:06 pm

  Pa kako vam nije sumnjiva sama cinjenica da je netko dao 1,6 milijardi za istrazivanje ? inace se sa puno manje novaca financiraju projekti izuzev onog u Svicarskoj… 🙂

 8. Igor

  1 ožujka, 2013 u 2:45 am

  Dobro je, samo neka rade. Palac gore za znanstvenike.

 9. Svjetlana Omičević

  1 ožujka, 2013 u 6:26 pm

  reci društvu da isplata ide na moj račun broj 66666;)u svakom slučaju pazite što želite ili poželite;)

 10. Šime Maraš

  9 ožujka, 2013 u 10:52 pm

  Umjetna inteligencija kuca na vrata,
  Napokon 🙂

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Biljke i životinje

To se područje često smatra "domom" negativnih emocija i reakcija, poput straha od letenja ili opće anksioznosti.

Zdravlje i Medicina

Rezultati istraživanja znanstvenika dodatno naglašavaju važnost stvaranja zdravih navika u smislu vježbanja.

Tehnologija

Elon Musk tvrdi da će povezivanje mozga s kompjuterima biti jedini način da se održi korak s razvojem umjetne inteligencije.

Neuroznanost

Znanstvenici su napravili korak naprijed u dešifriranju onoga što osoba govori samo gledajući njene moždane valove dok govori. Uspjeli su osposobiti algoritme za prebacivanje...

Oglašavanje