Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Astronomija

2.4 milijuna dolara za poboljšanje optike za promatranje Sunca

Dr. Philip R. Goode, cijenjeni profesor fizike na NJIT-u i ravnatelj Big Bear Solar Observatoryja (BBSO) u Kaliforniji, primio je trogodišnju National Science Foundation (NSF) stipendiju od 2.4 milijuna dolara za poboljšavanje optike na BBSO-u.

Poboljšanje će ukloniti efekt Zemljine atmosferske distorzije širokog vidnog polja Sunca. Drugi teleskopi s adaptivnom optikom trenutno imaju sposobnost potpunog uklanjanja distorzije s malog područja u vidnom polju. Ipak, uklanjanje distorzija ostavlja udaljenija područja od mjesta gdje su u potpunosti uklonjene još slabije korigiranima. Za solarne teleskope mora se korigirati cijelo polje kako bi se mogli optimalno proučiti veliki fenomeni na Suncu poput Sunčevih pjega.

“U prošlosti smomogli u potpunosti razaznati samo maleni dio Sunčeve pjege pomoću najbolje adaptivne optike za visokorezolucijske solarne teleskope”, rekao je Goode. “Danas naš 1.6-metarski aksialno nesimetrični solarni teleskop na Big Bearu, koji ima najveći otvor na svijetu i tri puta jaču rezoluciju od onog koji je zamijenio, dozvoljava nam da si zadamo malo ambicioznije ciljeve.”

Od 1997. godine, pod Goodeovim vodstvom, NJIT posjeduje i upravlja BBSO-m koji je smješten iznad bistrog planinskog jezera. Prošle jeseni, novi je solarni teleskop, s potporom NSF-a, AFOSR-a, NASA-e i NJIT-a, počeo s radom.

Instrument će biti preteča još jednom većem zemljanom teleskopu, Advanced Technology Solar Telescopeu (ATST), koji će biti konstruiran u sljedećem desetljeću. NJIT i ATST su istraživači na ovom NSF-ovom projektu. Stipendija će omogućiti Goodeu i njegovim partnerima iz National Solar Observatoryja (NSO) razvijanje nove i sofisticiranije vrste adaptivne optike, poznate pod nazivom višestruko konjugirana adaptivna optika (MCAO). Novi optički sustav omogućit će istraživačima povećanje vidnog polja bez distorzije, što će im dati bolji pristup proučavanju većih i zagonetnih područja na Suncu. MCAO na NST-u bit će preteča optičkom sustavu NSO-vog ATST-u s 4-metarskim otvorom koji će biti instaliran krajem sljedećeg desetljeća.

Znanstvenici vjeruju da Sunčeve pjege imaju važnu ulogu za razumijevanje svemirskih vremenskih uvjeta. Svemirski vremenski uvjeti, koji potiču od Sunca, mogu imati poguban utjecaj na Zemljinu klimu i okoliš. Jaka oluja može poremetiti energetsku mrežu i komunikacije, uništiti satelite pa čak i izložiti pilote, posadu i putnike u avionu zračenju.

Novi teleskop već daje podatke kompleksnom adaptivnom optičkom sustavu koji zatim šalje podatke novoj generaciji tehnologije za mjerenje magnetskih polja i dinamičkih događaja koristeći infracrvenu svjetlost. Višeprocesorski računalni sustav na poboljšanju slika radi u realnom vremenu. Goode i BBSO-ovi znanstvenici proučavali susolarna magnetska polja dugi niz godina. Stručnjaci su pribjeglikombiniranju BBSO-vih zemljanih podataka sa satelitskim podatcimakako bi odredili dinamička svojstva solarnih magnetskih polja.

Izvor: New Jersey Institute of Technology

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Tehnologija

Po prvi put ikad, znanstvenici su pohranili svjetlosne informacije kao zvučne valove na računalnom čipu – nešto što znanstvenici uspoređuju s hvatanjem munje kao...

Inženjerstvo

Google je objavio da radi na prototipu „pametnih” kontaktnih leća koje bi mjerile razinu glukoze (šećera) u organizmu pomoću suza. „Leće bi koristile sićušni,...

Nanotehnologija

Znanstvenici sa Sveučilišta Pennsylvania uspješno su proizveli novu vrstu tekućih kristala pomoću zrnaca pijeska. Rad objavljen u časopisu Physical Review X navodi da ta...

Oboljenja i poremećaji

Hoću li imati problema s noćnim vidom nakon laserske korekcije vida? Na pitanja o laserskoj korekciji vida odgovara dr. Dean Šarić iz poliklinike Optical Express. Hoću...

Oglašavanje