Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Biljke i životinje

28. godišnjica nuklearne katastrofe u Černobilu: ptice se uspješno prilagodile radijaciji

Sjenica (Credit: Wikimedia)

Novo istraživanje pokazalo je kako su se ptice u zabranjenoj zoni oko Černobila prilagodile, a možda čak i profitiraju od dugogodišnje izloženosti radijaciji.

Sjenica (Credit: Wikimedia)

Ekolozi su pronašli dokaze da se divlje životinje prilagođavaju ionizirajućoj radijaciji nastaloj zbog najgore nuklearne katastrofe u povijesti. Ptice koje proizvode feomelanin (pigment koji se nalazi u perju), najteže se nose s radijacijom.

Černobilska katastrofa dogodila se na današnji dan 1986. godine i imala je katastrofalne posljedice na okoliš. No zbog zagađenosti radijacijom to je područje zatvoreno za ljude i predstavlja jedan veliki eksperiment o utjecajima radijacije na životinje.

Znanstvenici su pomoću mreža ulovili 152 ptice 16 različitih vrsta iz 8 područja smještenih unutar zabranjene zone oko Černobila. Izmjerili su razinu radijacije na svakom od tih područja, te uzeli uzorke krvi i perja sa svake od uhvaćenih ptica.

Zatim su izmjerili razinu glutationa, važnog antioksidansa u biljkama, životinjama i gljivama te oksidacijski stres i štetu na DNK iz uzoraka krvi. Uz to, znanstvenici su izmjerili i razinu melanina u perju.

Melanin je najčešći pigment kod životinja, no kako proizvodnja feomelanina (vrsta melanina) zahtijeva antioksidanse, životinje koje proizvode feomelanin su podložnije efektima ionizirajuće radijacije.

Metodom korištenom u istraživanju znanstvenici su se usredotočili na pojedine ptice, a ne na prosjek vrste, što je osjetljiviji način za analizu biokemijskih reakcija na radijaciju. Ovakvim se načinom u obzir uzima koliko su srodne različite vrste ptica.

Između ostalih, analizirane su sljedeće vrste ptica: svračak, lasta, sjenica, crnoglavka, slavuj, crvendać, trešnjar, zeba i kos, a razine radijacije kretale između 0.02 do 92.90 mikrosieverta u sekundi.

Rezultati su pokazali kako se s povećanjem radijacije zdravlje i razina glutationa kod ptica povećava, a oksidacijski stres i oštećenje DNK smanjuje. Ptice koje su proizvodile veće količine feomelanina i manje eumelanina bile su u lošijem stanju – manje glutationa povećalo je oksidacijski stres i oštećenje DNK.

„Ovi rezultati su važni jer nam govore kako se različite vrste ptica prilagođavaju na ovakve ekološke uvjete kao što je Černobil i Fukushima“, rekao je Ismael Galvan sa španjolskog National Research Council.

Ionizirajuća radijacija oštećuje stanice slobodnim radikalima, tj. otrovnim molekulama u stanici. Poznato je da izloženost niskoj razini radijacije povećava mogućnost da se organizmi odupru većim dozama radijacije.

Ovo je istraživanje objavljeno u časopisu Functional Ecology.

Izvor: ScienceMag

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Popularno

Znanost za početnike

Iako se s nama ne bi složila ekipa iz Flat Earth Societyja, Zemlja je okrugla. U redu, ne baš u pravom smislu riječi, ali...

Kemija

One nastaju u oblacima i to na temperaturama nižim od 0°C izravno iz vodene pare u zraku, a ne smrzavanjem vode kako se obično...

Znanost za početnike

Znanstvenici vjeruju da je u najvećem broju slučajeva uzročnik potresa mehanizam tektonike ploča, tj. kretanje litosferskih ploča i njihova međusobna interakcija.

Fizika

Jeste li oduvijek imali goruću želju putovati kroz vrijeme? Dobre vijesti! Putovanje kroz vrijeme je moguće. Zapravo, već to radite. Krećete se kroz vrijeme...

Fizika

Svima nam je dobro poznato da je Albert Einstein, jedan od najznačajnijih fizičara 20. stoljeća, bio uistinu zanimljiva i osebujna ličnost. No, jeste li...

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Biljke i životinje

Na Zemlji živi oko 50 milijardi ptica, što znači da je na planetu otprilike šest puta više ptica nego ljudi, pokazalo je istraživanje australskih...

Tehnologija

Dron Elios 2 je proizvod tvrtke Flyability, a njegov zadatak je bio izvršiti inspekciju jedne od najopasnijih i najnepristupačnijih lokacija na svijetu

Znanost

Mjerenja su obavljena u siječnju 2019. godine u sklopu kineske misije Chang'e 4.

Svemir

Studija predlaže upotrebu radijacijskog štita napravljenog od plijesni koje su otkrivene u blizini nuklearne elektrane Černobil 1991. godine i koje, čini se, pokazuju sposobnost...

Oglašavanje