Connect with us

Znanost

Biotehnologija

3D cjepivo – novi način liječenja tumora

vac

Istraživači su razvili novo 3D cjepivo koje može pružiti učinkovitiji način borbe protiv različitih tumorskih oboljenja. 3D cjepivo nakon injektiranja pod kožom spontano tvori određenu strukturu sličnu plastu sijena, koja ima sposobnost manipulacije stanicama imunosnog sustava kako bi izazvalo snažan imunosni odgovor. Nedavno je potvrđeno da je takvo cjepivo učinkovito u usporavanju rasta tumora kod miševa.

Tumorske stanice uglavnom ne pobuđuju imunosni odgovor organizma jer takve stanice ipak većim djelom sliče nativnim stanicama, nego stranim tijelima poput bakterijskih stanica i virusa. I upravo to je cilj 3D cjepiva, da potaknu imunosni sustav da prepozna tumorske stanice kao strano tijelo, te da ih uništi.

Jedan od načina da se to postigne je manipulacija dendritičkih stanica koje prepoznaju strana tijela u organizmu, odnosno njihove antigene, te ih odvodi do limfnih čvorova gdje se informaicija prenosi i time započinje proizvodnja stanica imunosnog sustava s ciljem uništavanja svih stanica u organizmu koje imaju određeni antigen na svojoj površini.

Tumorske stanice iako su slične nativnim stanicama, često na svojoj površini imaju karakteristične antigene koji se mogu iskoristiti u razvoju imunoterapije kod liječenja tumora.

Npr. kod terapije dendritičkim stanicama prvo se izoliraju bijele krvne stanice iz krvi pacijenta, zatim se u laboratorijskim uvjetima transformiraju u dendritičke stanice koje se dalje inkubiraju s antigenom koji je specifičan za tumorske stanice tog pacijenta i s drugim spojevima nužnim za aktivaciju i maturaciju tih stanica. Na taj način programirane stanice se injektiraju natrag u krvotok pacijenta u nadi da će izazvati imunosni odgovor.

Iako je takav pristup imao određeni uspjeh u kliničkim istraživanjima, to je uglavnom bilo kratkotrajno i nije omogućilo kontrolu nad rastom tumora kroz duži vremenski period. Također, takav način terapije jer reativno skup i teško se regulira.

3D cjepivo se sastoji od sitnih silika štapića dispergiranih u tekućini, koji nakon injektiranja pod kožu formiraju određene 3D strukture.

3D cjepivo se sastoji od sitnih silika štapića dispergiranih u tekućini, koji nakon injektiranja pod kožu formiraju određene 3D strukture. Uslikano pomoću SEM (polychromatic scanning electron microscope) Credit: James C. Weaver, Wyss Institute

Kako bi se prevladali navedeni nedostaci, dr. David Mooney i njegovi suradnici eskperimentirali su s novim pristupom, koji uključuje uporabu biorazgradivih materijala u cilju reprogramiranja stanica imunosnog sustava. Ideja se odnosila na unos određene strukture izgrađene od biomaterijala pod kožu pacijenta, pri čemu bi se namjerno izazvala infekcije u tom području kako bi došlo do privlačenja stanica imunosnog sustava. Stanice imunosnog sustava će se reprogramirati jednom kada dođu do mjesta izazvane infekcije tako što je porozni biomaterijal ispunjen antigenima karakterističnim za pacijentov tumor, te drugim kemijskim i biološkim komponentama nužnim za privlačenje i aktivaciju dendritičkih stanica.

Tijekom istraživanja na miševima postignuti su značajni rezultat. 90% miševa koji su uslijed tumora trebali uginuti u roku od 25 dana, živjelo je preko 30 dana.

Međutim, umjesto operativne ugradnje biorazgradive strukture pod kožu, dr. Mooney i njegov tim su razvili tzv. 3D cjepivo koje se samo sastavlja u određenu strukturu nakon injektiranja pod kožu pacijenta. Takvo cjepivo se sastoji od sitnih silika štapića dispergiranih u tekućini. Nakon injektiranja tekućina iz cjepiva brzo difundira, a ono što zaostaje su biorazgradivi štapići koji zatim spontano tvore određenu 3D strukturu. Između štapića se nalazi prazan prostor u kojem dolazi do nakupljanja dendritičkih i drugih stanica imunosnog sustava, te njihovog reprogramiranja.

Osim kod liječenja tumora, ovakav pristup bi se mogao koristiti i u liječenju mnogih zaraznih bolesti koje su otporne na tradiocionalne načine liječenja, tako što se biorazgradivi štapići mogu napuniti bilo kojom kombinacijom lijekova.

Izvor: NIBIB

Tražili ste na googlu:

tumor

1 komentar

1 komentar

  1. Pravi Hari

    veljača 15, 2015 kod 8:37 am

    Kakvo cjepivo kad je rak posljedica kostantnog pada imuniteta zbog loseg unosa hrane i elektrolita! Farmaceutski govnari!

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Biotehnologija

Popularno

Advertisement

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh