Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Robotika

3D inteligentni simulacijski roboti za Robocup 2010.

Istraživači na Sveučilištu Miami predstavit će svoj rad u robotici i umjetnoj inteligenciji na 14. godišnjem svjetskom prvenstvu robota RoboCup 2010.

Cilj tog skupa je promicanje i unaprjeđenje istraživanja umjetne inteligencije i robotike. Ubbo Visser, izvanredni profesor na College of Arts and Sciences na University of Miami i vođa robotičkog tima RoboCanes, tom će prilikom opisati arhitekturu multiagent sustava (MAS) i raspravljati o tehnikama grafičke animacije. Visser će rezultate prikazati i u članku pod naslovom “TopLeague & Bundesliga Manager: New generation online soccer games” i sudjelovati u 3D simulacijskoj nogometnoj ligi sa RoboCanesima. Ta se zbivanja odvijaju u Singapuru od 19. od 25. lipnja.

“Korištenje nogometa za testiranje robota može nas poučiti o potrebama agenata ili robota koji djeluju u realnom vremenu, te dinamici okruženja”, kaže Visser. “Razumjeti ono što je potrebno da robot integrira znanje i stavi informaciju u kontekst tako da može odlučivati u djeliću sekunde, to je jedan od najtežih problema u umjetnoj inteligenciji i robotici, koji bi se mogao riješiti upravo sada.” RoboCup (izvorno nazvan Robot World Cup Soccer Games and Conferences) je počeo s djelovanjem 1997. godine, a tijekom godina je postao najvažnije natjecanje u robotici na svijetu. Prvenstveni interes skupa usmjeren je na nogometne utakmice. Uključeno je više od 3.000 istraživača, oko 450 momčadi i sudionika iz preko 40 zemalja.

Za ovo natjecanje natjecatelji razvijaju autonomne robote i softverske agente te sudjeluju u igrama, simulacijama, konferencijama i obrazovnim programima, ali RoboCup nije samo igranje igara, objašnjava Visser, koji je jedan od povjerenika RoboCup Federacije. “Tu je plemeniti cilj iza ovog rada, tj. da se razumije što se događa ako pošaljemo robota na teren da urade posao umjesto ljudi,” kaže Visser. “Taj posao izaziva puno poštovanja za ljudski um. Ljudi imaju veliku količinu iskustva o tome što učiniti u nepredviđenim situacijama, a to je upravo ono što se pokušava riješiti s robotima: pokušavamo pronaći kakve tehnike su uspješne u tim vrstama situacija.”

Tim RoboCanes sa University of Miami jedan je od dva američka tima koji sudjeluju u 3D simulacijama Soccer League. Kao kod pravog Svjetskog prvenstva u nogometu, i u RoboCupu se nogometni tim mora kvalificirati za sudjelovanje. Jedan od načina da se kvalificira je osvajanje regionalne skupine, a drugi je da ispuni smjernice i pravila kvalifikacije. Igre su podijeljene u sljedeće lige: Simulacijska liga -2D i 3D, Liga robota malih dimenzija, Liga robota srednjih dimenzija, Liga robota sa četiri noge, te humanoidna liga. Ovo je prvi put da University of Miami sudjeluje u ovom natjecanju. Da bi sudjelovali u ovom natjecanju, grupa za umjetnu inteligenciju i igre morala je napraviti nogometni tim sa šest 3D robota, što znači da su potpuno slični fizičkim robotima. Roboti su autonomni i imaju mogućnost stjecanja strateških znanja i načina razmišljanja u realnom vremenu te mogu komunicirati i surađivati jedni s drugima za vrijeme utakmice.

Znajući kako je teško osvojiti ovo natjecanje, tim je sebi postavio zadatak prolaska prvog kruga. “Ideja je da razvijemo našu ekipu, da bude uspješna, a to znači da se prođe u prvom krugu ove godine”, kaže Visser. “Ako uspijemo, to će biti veliki uspjeh, ali bi se željeli razviti u ekipu za pravu robotsku ligu dogodine.” Druga američka ekipa koje sudjeluju u 3D simulacijama nogometne lige dolazi sa Sveučilišta Texas u Austinu. Osim RoboCupSoccer, skup ima još tri druga područja natjecanja: RoboCupRescue, RoboCup @ Home i RoboCupJunior.

Izvor: University of Miami

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Robotika

Kao dobro uvježbani tim, jato letećih robota polako se diže u zrak uz glasno zujanje. Njih dva tuceta izvode zamršeni ples na nebu iznad...

Oglašavanje