Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Oboljenja i poremećaji

AI može bolje dijagnosticirati rak pluća od ljudi

Američka studija je pokazala kako je umjetna inteligencija uspješnija u dijagnosticiranju raka pluća od radiologa. O čemu je, zapravo, riječ?

Znanstvenici Googlea i Sveučilišta Northwestern objavili su rezultate studije o preciznosti novog AI sustava dubokog učenja o predviđanju raka pluća.

Njihov AI je iz LDCT skenova (što je kratica za “low-dose chest computed tomography”) uspio detektirati maligne plućne module s preciznošću koja nadmašuje stručne radiologe. Sustav dubokog učenja tako omogućuje automatsku evaluaciju slika ne bi li se povećala točnost u dijagnosticiranju raka pluća, rane faze.

AI se u dijagnosticiranju sučelio protiv ljudi na temelju skenova pacijenata kojima je biopsija potvrdila rak unutar jedne godine. U većini usporedbi umjetna inteligencija je bila puno bolja od stručnih radiologa. Zato koautor studije dr. Mozziyar Etemadi tvrdi da je AI puno precizniji u detektiranju ranog stadija raka pluća u 3D, nego ljudsko oko koje gleda u 2D slike.

Tehnički rečeno, to je zapravo 4D (jer se ne gleda samo jedan sken, nego istovremeno trenutni i prijašnji koji su nastali u nekom vremenskom odmaku).

“Radiolozi gledaju stotine dvodimenzionalnih slika ili “kriški” iz jednog CT skena, no ovaj sustav dubokog učenja gleda čitava pluća u jednom velikom trodimenzionalnom prikazu”, tvrdi dr. Etemadi i dodaje da je za to bilo potrebno upregnuti “enormni računalni sustav na skali Googlea”.

Računalni sustav se uvježbavao na identificiranim i biopsijom potvrđenih ukupno 2763 CT skenova, a jedna od novih sposobnosti mu je predviđanje ima li neka regija pluća vjerojatnost za pojavu raka.

Autori studije upozoravaju da se ovo sve još treba službeno potvrditi u kliničkim studijama na većoj populaciji pacijenata pa će se zasad AI koristiti samo kao pomoćni sustav u dijagnostici.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Računarstvo i internet

Tim podatkovnih znanstvenika napravio je digitalnu kopiju od 44,8 gigapiksela Noćne straže.

Tehnologija

Elon Musk tvrdi da će povezivanje mozga s kompjuterima biti jedini način da se održi korak s razvojem umjetne inteligencije.

Zdravlje i Medicina

Sve je više virusa i bakterija koji su otporni na antibiotike, a najviše zbog neodgovornog uzimanja lijekova i liječenja bez asistencije stručnjaka. Jedan model...

Oboljenja i poremećaji

Vaša pluća imaju gotovo “magičnu” sposobnost da isprave kancerozne mutacije izazvane pušenjem – no samo ako prestane pušiti, kažu znanstvenici. Do sada se smatralo...

Oglašavanje