Connect with us

Znanost

Arheologija i paleontologija

Alati iz kamenog doba pomažu modernoj proizvodnji

Inovativno istraživanje, koje su objavili britanski National Physical Laboratory (NPL) i University of Bradford, koristi laserske mikroskope kako bi se istražilo kako se kameno oruđe koristilo u prapovijesti. Taj proces je pomogao i današnjim proizvođačima pojednostaviti tehnike mjerenja površine.

Analiza kamenih alata ključan je čimbenik u razumijevanju ranog života ljudi, uključujući i društvenu organizaciju i prehranu. Arheolozi sa Sveučilišta Bradford pretpostavili su da su rekonstrukcije davnih aktivnosti najbolji način za proučavanje namjene svakog alata. Predložili su mjerenje površinskih struktura replika kamenog oruđa prije i nakon korištenja u različitim rekonstrukcijama rada na dva prirodna materijala – rogovima i drvu.

NPL, koji je i britanski Nacionalni institut za mjerenje, proveo je i u ime Sveučilišta površinsko mjerenje na replikama alata. “Mjerili smo površinu svakog alata pomoću konfokalnog mikroskopa da bi stvorili kartu strukture njegove površine”, kaže Richard Leach, glavni znanstvenik u NPL-u. “Optička mjerenja dala su 3D konstrukcije svake površine koje su snimljene bez fizičkog kontakta s površinom.”

Površinsko mjerenje koje je obavljeno za svaki alat prije, tijekom i nakon trošenja u eksperimentima otkrilo je razlike u površinama koje se mogu koristiti za predviđanje načina korištenja alata. Rezultati nude zanimljiv uvid u širinu budućih eksperimenata koji su potrebni da bi se moglo dobiti konačne zaključke o korištenju kamenog oruđa u prapovijesti.
Ova mjerenja su i dio procesa razvoja novih instrumenata koji se koriste u širem projektu NPL kojemu je cilj podržati sve aspekte proizvodnje: od lopatica turbina preko brusilica do ekrana za mobitele.NPL je proizveo različitu opremu koja omogućava današnjim proizvođačima da steknu bolje razumijevanje topografije površine, a bez korištenja dosadašnjih instrumenata koji su se pokazali sporim za primjenu unutar samih procesa. NPL je radio u suradnji s Međunarodnom organizacijom za standardizaciju (ISO) na razvoju korištenja optičkih sustava za mjerenje površine prostora, uključujući i standardizaciju instrumenata, umjeravanje, izradu smjernica dobre prakse i definiranje referentnih računalnih programa.

Točnija mjerenja površine omogućuju proizvođačima da uvedu revoluciju u dizajn postojećih i razvojnih tehnologija, na primjer kontroliranjem kako površina klizi kroz zrak, kako apsorbira ili odbija vodu, ili kako reflektira svjetlo. “Veća točnost i inteligentnije korištenje mjerenja površine nekog prostora utječe i na krajnji rezultat kao što su smanjenje potrošnje goriva ili inteligentni ekrani na dodir”, kaže Leach. “Korištenje novih načina za obavljanje mjerenja površine tvrtkama pruža priliku da zadovolje potražnju za kvalitetnijim i djelotvornijim proizvodima.”

Kao magistar informacijske znanosti, iz profesionalnih razloga posebno prati razvoj kako gospodarskih i znanstvenih prilika u zemlji i svijetu, tako i općih kulturnih i drugih događanja poput razvoja tehnologije i njezinog utjecaja na društvo.

1 komentar

1 komentar

  1. Mario Straga

    srpanj 29, 2012 kod 9:26 am

    ….i ono akcelerator(ubrzivač)-čudo u Cernu je isto mikroskop, ali za razliku od ove genijalne naprave će biti proglašen za jednu od največih investicijskih gluposti u znanosti jer se cijela konstrukcija bazira na hipotetici i gluposti ravnoj i njenom imenu”božja ćestica”?!..

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Više u Arheologija i paleontologija

Popularno

Na Vrh