Connect with us

Znanost

Foto: Pixabay

Zdravlje i Medicina

Alergija na mlijeko

Alergija na mlijeko je reakcija imunološkog sustava tijela na mlijeko i proizvode koji sadrže mlijeko. To je jedna od najčešćih alergija na hranu kod djece. Kravlje mlijeko je najčešći uzrok alergije. Reakcija se obično javlja ubrzo nakon konzumacije mlijeka. Znakovi i simptomi kreću se od blagih do teških i uključuju ​​povraćanje, osip i probavne probleme. Izbjegavanje mlijeka i mliječnih proizvoda primarno je rješenje protiv ove alergije. Srećom, većina djece preraste alergije na mlijeko.

Simptomi alergije na mlijeko

Simptomi se razlikuju od osobe do osobe, javljaju se nekoliko minuta do nekoliko sati nakon konzumacije mlijeka ili mliječnih proizvoda.Neposredni simptomi mogu uključivati:

  • Osip
  • Otežano disanje
  • Svrbež ili osjećaj trnjenja usta
  • Oticanje usana, jezika ili grla
  • Kašalj 
  • Povraćanje
  • proljev, koji može sadržavati krv
  • Grčevi u trbuhu
  • Suzne oči

Alergija na mlijeko ili intolerancija na mlijeko?

Prava alergija na mlijeko razlikuje se od intolerancije na bjelančevine mlijeka i na laktozu. Za razliku od alergije, intolerancija ne zadire u imunološki sustav te zahtijeva drugačiji tretman.Uobičajeni znakovi i simptomi intolerancije na laktozu uključuju probavne probleme, kao što su nadutost ili proljev, nakon konzumiranja mlijeka ili proizvoda koji sadrži mlijeko.

Anafilaksija

Alergija na mlijeko može uzrokovati anafilaksiju, stanje opasno po život koje suzbija dišne ​​putove i može spriječiti disanje. Mlijeko je treća najčešća hrana – nakon kikirikija i orašastih plodova – koja može izazvati anafilaksiju.

Kada treba posjetiti liječnika?

Posjetite svog liječnika ili alergologa ako vi ili vaše dijete doživite simptome alergijske reakcije na mlijeko nedugo nakon konzumiranja mlijeka. Potražite hitnu terapiju ako vi ili vaše dijete razvijete znakove ili simptome anafilaksije.

Uzroci alergije na mlijeko

Sve prave alergije na hranu uzrokovane su od strane imunološkog sustava. Ako imate alergiju na mlijeko, vaš imunološki sustav identificira određene proteine ​​mlijeka kao štetne. Zatim  potiče proizvodnju protutijela radi neutralizacije proteina. Sljedeći put kada dođete u kontakt s tim proteinima,  protutijela ih prepoznaju i signaliziraju vašem imunološkom sustavu da otpusti histamine i druge kemikalije, uzrokujući niz alergijskih znakova i simptoma. U kravljem mlijeku postoje dvije glavne vrste bjelančevina koje mogu uzrokovati alergijsku reakciju:

Kazein, koji se nalazi u krutim dijelovima mlijeka;

Sirutka, koja se nalazi u tekućem dijelu mlijeka;Vi ili vaše dijete možete biti alergični na samo jedan protein mlijeka ili na oboje.   Neki čimbenici mogu povećati rizik od razvoja alergije na mlijeko:

Ostale alergije : Puno djece alergične na mlijeko također imaju i druge alergije.

Atopijski dermatitis: Djeca koja imaju atopijski dermatitis – uobičajena, kronična upala kože – imaju veću vjerojatnost razviti alergiju na hranu.

Genetika: Rizik od alergije na hranu povećava se ako jedan ili oba roditelja imaju alergiju na hranu ili neku drugu vrstu alergije ili alergijske bolesti.

Dob: Alergija na mlijeko uobičajena je kod djece.   

Prevencija: 

Ne postoji siguran način za sprječavanje alergije na hranu, ali možete spriječiti reakcije izbjegavanjem hrane koja ih uzrokuje. Ako znate da ste vi ili vaše dijete alergično na mlijeko, izbjegavajte mlijeko i mliječne proizvode.Pažljivo čitajte deklaracije na hrani. Potražite kazein, derivat mlijeka, koji se može naći na nekim neočekivanim mjestima, poput nekih konzerviranih tuna i kobasica.

Čak i ako je na hrani oznaka “bez mlijeka” ili “bez laktoze”, proizvod može sadržavati mliječne bjelančevine koje uzrokuju alergiju – pa morate pažljivo pročitati naljepnicu. Ako ste u nedoumici, kontaktirajte proizvođača kako biste bili sigurni da proizvod ne sadrži mliječne sastojke.

Više u Zdravlje i Medicina

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh