Connect with us

Znanost

Bakterije i virusi

Alternativa za antibiotike u borbi protiv bakterijskih infekcija?

Istraživač Mohamed Lamkanfi s belgijskog sveučilišta u Ghentu otkrio je da su miševi koji ne proizvode receptorski protein NLRP6 bolje zaštićeni od bakterijskih infekcija i da mogu lakše ukloniti bakterije iz tijela. Stoga bi lijekovi koji neutraliziraju protein NLRP6 mogli, uz korištenje antibiotika, postati rješenje za liječenje i borbu protiv bakterijskih infekcija. Njegovo je istraživanje objavljeno u vodećem znanstvenom časopisu Nature.

Mohamed Lamkanfi objašnjava: “Naš laboratorij istražuje ulogu urođene imunosti, koja je od presudne važnosti kako bi se tijelo zaštitilo od bakterija i drugih patogena. Počeli smo tražiti genetske mutacije koje dovode do povećane osjetljivosti na infekcije. Naše istraživanje je pokazalo da su miševi s proteinom NLRP6 manje otporni na bakterije i imaju veće poteškoće s uklanjanjem bakterija iz tijela. Taj protein NLRP6 ima pogubnu ulogu u cjelokupnom procesu.”

Otkriće Mohameda Lamkanfia nije nevažno. Naravno, za liječenje bakterijskih infekcija najvažniji su antibiotici i to će ostati. Međutim, zbog intenzivne uporabe antibiotika u borbi protiv infekcija raste i otpornost bakterija na ovu skupinu lijekova. Ponekad upravo to otežava napore liječnika da učinkovito liječe bolesnike.

Mohamed Lamkanfi zaključuje: “Naša potraga za proizvodima koji pomažu imunološkom sustavu u borbi protiv bakterijskih infekcija vrlo je važna. Unatoč dostupnosti antibiotika bakterijske infekcije i dalje predstavljaju ozbiljnu prijetnju javnom zdravlju u cijelom svijetu. Sad, kad smo otkrili ulogu receptorskog proteina NLRP6 u imunološkom odgovoru, možemo početi razmišljati o kliničkoj primjeni te spoznaje za liječenje bakterijskih infekcija. Cjepivo se, po mom mišljenju, čini manje prikladnim, ali je moguće proizvesti lijek koji neutralizira receptorski protein NLRP6. Naravno, ne u neposrednoj budućnosti, ali već ta mogućnost zahtijeva da se i dalje obraća zaslužena pozornost na ovo područje  istraživanja.”

Tražili ste na googlu:

alternativa za bakterijske infekcije

Kao magistar informacijske znanosti, iz profesionalnih razloga posebno prati razvoj kako gospodarskih i znanstvenih prilika u zemlji i svijetu, tako i općih kulturnih i drugih događanja poput razvoja tehnologije i njezinog utjecaja na društvo.

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Više u Bakterije i virusi

Popularno

Na Vrh