Connect with us

Znanost

Foto: Pixabay

Neuroznanost

Alzheimer – bolest koja nam oduzima uspomene

Alzheimerova bolest ime je dobila po njemačkom neuropatologu i psihijatru Aloisu Alzheimeru, koji ju je prvi opisao. Poznata je još i pod nazivom “enilna emencija Alzheimerovog tipa“ (SDAT). Na svijetu danas ima više od 85 000 000 oboljelih od ove bolesti.

Na početku bolesti javlja se gubitak kratkoročnog pamćenja, a kako se bolest razvija, kod pacijenata se pojavljuje zbunjenost, dezorijentiranost, anksioznost, svadljivost, agresija, nagle promjene raspoloženja, gubitak dugoročnog pamćenja…

Nekad je potrebno mnogo godina kako bi i ostali simptomi postali vidljivi. Osobe koje boluju od Alzheimerove bolesti u prosjeku žive 7 godina nakon dijagnoze, u najboljem slučaju 14 godina od otkrivanja bolesti. U svojoj su osnovi ovi simptomi posljedica degenerativnih promjena u stanicama moždane kore. Starenje i genetski čimbenik također su važni faktori rizika, kao i prisutnost lipoproteina ApoE4. Bolest je često potaknuta nekim emocionalnim šokom ili metaboličnim poremećajem.

Alzheimerovu je demenciju vrlo teško rano dijagnosticirati jer u svome začetku može imati simptome obične senilnosti ili amnezije. Međutim, najnovija istraživanja, koja se temelje na genetskoj predodređenosti za ovu bolest, mogla bi olakšati otkrivanje bolesti u njenom začetku. Portal scientificamerican.com donosi nam priču o tridesetogodišnjoj Kassie Rose DeMose iz Sjeverne Dakote, u čijoj je obitelji primijećena mutacija koja uzrokuje Alzheimerovu bolest. Kassie je tako već u svojim tridesetima svjesna činjenice da ima 50% šanse da će oboljeti od te bolesti. Unatoč spoznaji da njezin otac, stričevi i teta (koja je tek u kasnim četrdesetima) imaju simptome Alzheimerove bolesti, Kassie se, za sada, odlučila ne testirati. Teško je, naime, živjeti sa spoznajom da biste jednog dana mogli izgubiti ne samo svoju blagu narav i vedrinu duha, nego i puno lijepih sjećanja koja su vam upotpunila život.

Lijeka za Alzheimerovu bolest nema, tijek bolesti može se jedino malo usporiti nekim lijekovima koji usporavaju promjene u kognitivnoj percepciji, koje nastupaju kod ove bolesti. Stručnjaci napominju kako je podrška obitelji i njihov angažman, iznimno važna za usporavanje tijeka Alzheimerove demencije.

Reci ljudima da postoji nevidljivi čovjek koji je stvorio svemir i vjerovati će ti, reci im da je boja mokra i morat će taknuti da budu sigurni!

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Neuroznanost

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh