Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Bakterije i virusi

Američka FDA odobrila korištenje Pfizer/BioNTech Covid-19 cjepiva

Cijepljenje predstavlja ključnu mjeru koja bi trebala obuzdati pandemiju koronavirusa.

Foto: Pixabay

Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) upravo je dala dozvolu za upotrebu prvog cjepiva protiv COVID-19 virusa. Cjepivo je kreirano od strane stručnjaka tvrtki Pfizer i BioNTech, a na temelju dosadašnjih istraživanja efikasnost mu iznosi 95%. Već sljedećih dana trebalo bi započeti masovno cijepljenje u SAD-u. Isto cjepivo je 2. prosinca dobilo odobrenje za upotrebu u Velikoj Britaniji, gdje je cijepljenje već započelo.

Cjepivo se prima dva puta, u razmaku od nekoliko tjedana, a tek nekih desetak dana nakon primanja druge doze, cijepljena osoba je zaštićena od bolesti. Određena zaštita postiže se i nakon primanja prve doze, pa se kod eventualne zaraze razvije lakši oblik bolesti.

Prema provedenim istraživanjima, cjepivo nije pokazalo negativne efekte, a blaži efekti se odnose na reakcije u točki gdje je injekcija primljena te moguće glavobolje, mučnine i eventualno groznica koja prolazi kroz jedan dan. Ozbiljne popratne pojave prijavljene su kod oko 4,6% testiranih pacijenata, a radilo se pretežito o starijim ljudima. Cijepljenje se trenutno ne preporučuje ljudima sklonim snažnim alergijskim reakcijama.

Pfizer je američka multinacionalna farmaceutska tvrtka sa sjedištem u New Yorku, a posebice je poznata po Viagri i Zithromaxu. U ovoj projektu njihov suradnik je njemačka tvrtka BioNTech SE, sa sjedištem u Mainzu, koja se posebice bavi personaliziranim imunoterapijama oboljelih od raznih formi raka.

Cijepljenje predstavlja ključnu mjeru koja bi trebala obuzdati pandemiju koronavirusa i zato se diljem svijeta s velikim nestrpljenjem očekuju testiranja i eventualna odobrenja za upotrebu i drugih cjepiva koja su došla do kraja treće faze cijepljenja.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Tehnologija

Maska funkcionira uz pomoć ugrađenih Halo senzora.

Bakterije i virusi

Sustav nazvan Diagnovir postiže 99% pouzdane rezultate u samo 10 sekundi.

Bakterije i virusi

Rusija je u subotu odobrila svoje cjepivo protiv koronavirusa Sputnik V za osobe starije od 60 godina, priopćilo je rusko Ministarstvo zdravstva. Osobe starije...

Bakterije i virusi

Maria Van Kerkhove iz Svjetske zdravstvene organizacije izjavila je kako je nova varijanta pronađena i u Nizozemskoj, Australiji te Danskoj