Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Svemir

Američka svemirska agencija NASA lansirala satelit za praćenje porasta razine mora

Satelit je dobio ime po bivšem NASA-inom znanstveniku koji je imao ključnu ulogu u razvoju “svemirske” oceanografije, a njegov glavni instrument je izuzetno precizni radarski visinomjer.

Foto: NASA

NASA je lansirala novi satelit u Zemljinu orbitu.

Riječ je o američko-europskom satelitu pod nazivom Sentinel-6 Michael Freilich koji je dizajniran da mjeri porast razine mora. Lansiran je u Zemljinu orbitu iz baze američkih zračnih snaga Vandenberg u Kaliforniji uz pomoć rakete Falcon 9 koja pripada tvrtki SpaceX. Prva faza rakete se spustila na tlo i moći će se ponovno koristiti.

Nakon druge faze i dostizanja željene visine, satelit je aktivirao solarne panele, a zatim je uspostavljen kontakt sa Zemaljskom kontrolom misije.

Satelit je dobio ime po bivšem NASA-inom znanstveniku koji je imao ključnu ulogu u razvoju “svemirske” oceanografije, a njegov glavni instrument je izuzetno precizni radarski visinomjer. Identični blizanac ovog satelita pod nazivom Sentinel-6B bit će lansiran 2025. godine.

Mjerenja razine mora iz svemira konstantna su od 1992. godine i lansiranja američko-francuskog satelita TOPEX Poseidon, nakon kojeg je lansirana serija satelita uključujući aktualni Jason-3.

Mjerenja su bitna zbog razumijevanja podizanja razine mora uslijed globalnog zagrijavanja koje prijeti milijardama ljudi.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Svemir

Gloveru je ovo prvi put u svemir i prvi video kojeg je napravio i objavio na svom Twitter profilu.

Planete i mjeseci

MOXIE instrument bi trebao proizvesti šest do deset grama kisika na sat.

Svemir

SLS je divovska raketa koju će američki astronauti koristiti za let na Mjesec tijekom ovog desetljeća.

Svemir

Musk je pojasnio svoju računicu i objasnio kako bi bilo potrebno oko 900.000 dolara za gorivo i još oko 1.1 milijun za dodatne troškove...