Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Tehnologija

Američka vojska i SpaceX planiraju kreirati raketu koja će za sat vremena moći isporučiti oružje bilo gdje u svijetu

Prema novom ugovoru između tvrtke SpaceX i američke vojske, početna ispitivanja ove rakete očekuju se u 2021. godini.

Foto: Pixabay

Tvrtka SpaceX Elona Muska i američka vojska planiraju izgraditi raketu koja će moći dostaviti 80 metričkih tona tereta bilo gdje u svijetu i to u roku od 60 minuta.

Prema novom ugovoru između tvrtke SpaceX i američke vojske, početna ispitivanja ove rakete očekuju se u 2021. godini, izjavio je na virtualnoj konferenciji američki general Stephen Lyons.

Putovanje od Floride do Afganistana od više od 12.000 kilometara sa spomenutom raketom moglo bi trajati samo sat vremena. Usporedbe radi, američki C-17 Globemaster, vojni transportni zrakoplov čija cijena iznosi 218 milijuna dolara s maksimalnom brzinom od 950 kilometara na sat, završio bi ovaj put za otprilike 15 sati.

“Zamislite premještanje tereta ekvivalentnog avionu C-17 bilo gdje u svijetu za manje od sat vremena. Mogu vam reći da SpaceX vrlo brzo napreduje u ovom području i zbilja sam uzbuđen zbog našeg tima koji radi s tvrtkom SpaceX”, rekao je Lyons, a piše Business Insider.

Još jedna zrakoplovna tvrtka, Exploration Architecture Corporation, također će biti dio istraživačkog programa.

Tvrtka SpaceX, koju je 2002. godine osnovao Elon Musk, već je razvila raketu Falcon 9 za višekratnu upotrebu koja može prevoziti teret od 22 metričke tone.

Novi plan dolazi samo nekoliko dana nakon što je tvrtka SpaceX potpisala ugovor s Pentagonom o izgradnji satelita za praćenje projektila, vrijedan 149 milijuna dolara. Čini se kako SpaceX sve više pojačava svoje vojne ugovore.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Svemir

Planovi za uspostavljanje lunarne baze već su u tijeku, a NASA je opisala Mjesec kao "ulaz u Sunčev sustav".

Svemir

Erdogan je najavio da Turska želi izgraditi i svemirsku luku

Svemir

Falcon 9 raketa poletjela je sa svemirske stanice Cape Canaveral na Floridi i u orbitu ponijela 60 satelita.

Svemir

U Zemljinoj orbiti se trenutno nalazi 946 Starlink satelita što čini 27,3 posto ukupnog broja aktivnih satelita koji se nalaze oko Zemlje.

Oglašavanje