Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Društvene znanosti

Američki adolescenti zloupotrebljavaju tuđu medicinsku marihuanu

Nedavna studija znanstvenika s američkog sveučilišta University of Colorado School of Medicine pokazuje da je vrlo uobičajeno da mladi koji se nalaze u programu liječenja od zloupotreba droga uzimaju medicinsku marihuanu koja je propisana nekom drugom.

Dr. Stacy Salomonsen-Sautel, postdoktorska suradnica na Odjelu za farmakologiju i njezini kolege s Odjela za psihijatriju pregledali su dva programa za liječenje adolescenata od zloupotrebe droga u Denveru. Ispitanicima su postavljana pitanja o njihovom uzimanju medicinske marihuane. Od 164 adolescenata u studiji, 121 ili 73,8% ispitanika uzima medicinsku marihuanu koja je zapravo terapijski namijenjena nekome drugome, a u prosjeku su je uzimali pedeset puta.

Studija pokazuje da su mladi pacijenti koji uzimaju medicinsku marihuanu počeli redovno konzumirati marihuanu u mlađoj dobi za razliku od adolescentskih pacijenata koji nisu uzimali medicinsku marihuanu. Studija pokazuje i da adolescenti koji uzimaju medicinsku marihuanu imaju više slučajeva zloupotrebe marihuane i ovisnosti povezane s njom, kao i simptome poremećaja ponašanja nego adolescenti koji nisu koristili medicinsku marihuanu. Uz to, većina adolescentskih pacijenata ocjenjuje da pušenje marihuane nosi slab ili nikakav rizik štetnosti po zdravlje.

Vodeća autorica istraživanja Salomonsen-Sautel navodi: “Mnogi visokorizični bolesnici adolescenti u programu liječenja od ovisnosti o drogama uzimaju medicinsku marihuanu u više navrata, što znači znatne razlike u odnosu na registrirane korisnike. Naši rezultati podupiru potrebu za promjenom politike koja bi trebala sprječavati zloupotrebu medicinske marihuane kod adolescenata.”

Takva važeća američka savezna politika, kao i slične politike saveznih država, omogućila je široko rasprostranjeno legalno korištenje medicinske marihuane. U vrijeme istraživanja, samo 41 adolescent u američkoj saveznoj državi Colorado, gdje je provedeno istraživanje, ima valjanu identifikacijsku iskaznicu za medicinsku marihuanu. To sugerira da je vjerojatnije da će adolescenti medicinsku marihuanu dobiti od odraslih registriranih korisnika nego od vršnjaka.

Studija također dovodi u pitanje primjerenost mjera zaštite koje trebaju spriječiti da medicinsku marihuanu koriste oni kojima ona nije namijenjena, posebno adolescenti. Kako napominju autori studije, korištenje medicinske marihuane u Coloradu nema jednaki status kao i drugi lijekovi odobreni od američke uprave za hranu i lijekove FDA. Naime, u praksi nakon dobivanja odobrenja za korištenje medicinske marihuane, pojedinci mogu kupovati različite količine marihuane bez službenog nadzora ili je čak sami mogu uzgajati za osobne potrebe.

15 komentara

15 Comments

 1. karlo

  28 kolovoza, 2012 u 3:08 pm

  koje preseravanje jbtb

 2. Armando Bakarić

  28 kolovoza, 2012 u 5:21 pm

  nemozes zloupotrebljavati nesto sta je zdravo

 3. Kiki Medeni Minaž

  28 kolovoza, 2012 u 5:23 pm

  marihuana i zloupotrebljavanje su dva nepovezana pojma

 4. Tin AP Miladinović

  28 kolovoza, 2012 u 5:27 pm

  Nemojte pričati gluposti, ljudi. Probaj pušit svaki dan mjesec dana. Zdravo je, ali može se zlouptrebiti jaaako lako.

 5. Ksenija Miskovic

  28 kolovoza, 2012 u 5:32 pm

  ..baš me čudi!

 6. Josip Kiš

  28 kolovoza, 2012 u 5:59 pm

  šta vam to znaci u naslovu ´zloporabljivati´ ???

 7. Sabina Halilcevic

  28 kolovoza, 2012 u 6:13 pm

  u americkom gradu montclairu-gdje sam nekad zivjela,drzava new jersey je prvi puta legalizovana ali se mogla kupiti samo uz dr. recept.znam da je par mladica i djevojaka nudilo vecu sumu novca samo zar par grama,ali naravno nisu smjeli prodati!!eh sad da li neki od dr ima ulogu u izdavanju “dr.recepta” za NE bolesne pacijente je druga stvar…kako kazu:” uvijek neko stoji iza nekog”….elem se se vrti oko zelembaca-dolara!

 8. Psilocybin Laden

  28 kolovoza, 2012 u 6:38 pm

  PUŠENJE nečega, bilo čega – dakle, udisati toksični nusprodukt vatre, a to je DIM, je štetno. bila to marihuana, duhan, osušeni list oraha, sljez, crack (ne uspoređujem krek s marihuanom btw), bilo šta je štetno. naravno, ovisno o sastavu i građi same biljke ili nečeg drugog što se puši ima štetne a ima i manje štetne biljke, ali pušenje je štetno kako god okrenuo. pričam iz iskustva sebe ali i drugih, iako često sami sebi ne želimo priznati štetnost radi toga što nam donosi užitak. i dugoročno PUŠENJE marihuane neće izliječiti ništa(osim dosade možda) ukoliko nemate nikakav problem zdravstveni za koji bi vam ona trebala da umanji patnju (tipa glaukom, mučnine od posljedica kemoterapije ili nedostatak apetita itd. da ne nabrajam sad). i dugoročno pušenje je upravo suprotno od zdravoga, štetno je kako god okrenete. naravno to vam ne garantira da ćete crknuti odmah za par godina, možda poživite dug život ili relativno dug život ali, također vam ne garantira da nećete kroz godine udisanja dima dobiti oboljenje neko (bilo vezano za pluća, bilo vezano za usnu šupljinu – moji osobni problemi zbog vutre, bilo vezano za jetru, mozak itd itd.). iako neke studije sugeriraju da thc ima povoljan učinak na smanjenje raka i time doprinosu izliječenja, tu se mora napraviti granica realna kod samog čina PUŠENJA di se tijelo mora boriti sa kancerogenim metabolitima i inim sranjima iz dima kako bi uopće došlo do tog istog thc-a (kojeg se kroz pušenje ni ne iskoristi u maksimalnom potencijalu) i drugih kanabinoida, da ne spominjemo činjenicu bakterija u samom dimu iz osušene zapaljene biljke (sve biljke imaju bakterije u sebi, i plijesan tj. gljivice koje znaju biti štetne) i činjenice da ne znate ni šta dobivate pošto je ilegalna pa se ne pita i može sadržavati pesticide jer je marihuana povoljna za napad različitih kukaca itd itd. tako da pušenje neće izliječiti niti biti prevencija raka, nego upravo suprotno – šta mislite zašto se prave bongovi i vaporizatori. btw. bob marley je umro od melanoma (raka kože) i mnogi još slavni su umrli od kancerogenih oboljenja a pušili su indijsku konoplju (terence mckenna, carl sagan, timothy leary i još mnogi). naravno, tu ne ubrajam potencijalne ljekove koji bi se mogli napraviti ukoliko se ispravna istraživanja provedu s thc-om i ostalim kanabinoidima…zato pamet u glavu, i malo bolje istraživanje. a na pitanje što je zloupotreba – zloupotreba je iskorištavanje nečega u velikim i nerazumnim količinama (u ovom slučaju lijeka) radi koristi (u ovom slučaju psihičke) usprkos činjenici štete koja se nanosi tijelu – a tada spada u sferu ovisnosti, bilo da se radilo o alkoholu, travi, xanxu, heroinu, ljepilu, bojama i lakovima (šala mala) bla bla bla. u principu svime čime se zemaljska kugla bavi vikendom

 9. Zvjezdica Malena

  28 kolovoza, 2012 u 7:11 pm

  Psilocybin Laden, tako je zato se trebaju jesti space cookies :)!

 10. Leteći Cvjetić

  28 kolovoza, 2012 u 7:18 pm

  Psilocybin Laden, odlican komentar, potpuno realno razmisljanje, ne viđa se svaki dan 😉

 11. Armando Bakarić

  28 kolovoza, 2012 u 7:25 pm

  @ Psilocybin Laden si cuo za maslac od thc, mlijeko od thca….itd chill out malo i pojedi space cookie od zvjezdice 😉

 12. Psilocybin Laden

  28 kolovoza, 2012 u 7:37 pm

  jesam, nisam tenkre. a jesi čuo kolko je trave zapravo treba da se to spravi a da me pukne. ode mi plaća cijela. i radio sam hranu od trave i vraćam se na svoju drugu rečenicu. zato sam i napravio razliku između pušenja i ostalog načina unosa tog lijepog spoja u tijelo. pušenje je definitivno najgori način ali je preskupa trava da se u tolikoj količini stavlja u hranu rekreativno, nažalost. legalizacija i edukacija jedino mogu pomoći jer trava se neće nikada moći izvrisati s lica planete, a opet je loše da se radi te biljke vode kriminalni poslovi (a svi znamo što to znači, ubojstva, iznude, premlačivanja, svađe, krađe, kao i sa svakom ilegalnom traženom robom) kao što se s alkoholom vodilo za vrijeme prohibicije.

 13. Alen Ajdaslić

  28 kolovoza, 2012 u 8:43 pm

  Psilocybin Laden,svaka čast na komentaru 🙂

 14. Robert Verich

  29 kolovoza, 2012 u 6:03 am

  Dosta dug komentar, GJ, travu treba pusit pametno, ako je ne zelis pusit onda je netreba pusit pametno 🙂

 15. Daniela Dunat

  29 kolovoza, 2012 u 6:09 am

  Americki adolescenti su i inace sinonim za sve uzorno, tako da ni zlouporaba kojekakvih opijata stvarno ´´odstupa´´. 😀

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Popularno

Znanost za početnike

Iako se s nama ne bi složila ekipa iz Flat Earth Societyja, Zemlja je okrugla. U redu, ne baš u pravom smislu riječi, ali...

Kemija

One nastaju u oblacima i to na temperaturama nižim od 0°C izravno iz vodene pare u zraku, a ne smrzavanjem vode kako se obično...

Znanost za početnike

Znanstvenici vjeruju da je u najvećem broju slučajeva uzročnik potresa mehanizam tektonike ploča, tj. kretanje litosferskih ploča i njihova međusobna interakcija.

Fizika

Jeste li oduvijek imali goruću želju putovati kroz vrijeme? Dobre vijesti! Putovanje kroz vrijeme je moguće. Zapravo, već to radite. Krećete se kroz vrijeme...

Fizika

Svima nam je dobro poznato da je Albert Einstein, jedan od najznačajnijih fizičara 20. stoljeća, bio uistinu zanimljiva i osebujna ličnost. No, jeste li...

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Bakterije i virusi

Cijepljenje predstavlja ključnu mjeru koja bi trebala obuzdati pandemiju koronavirusa.

Ekologija i okoliš

Iako emisija ugljičnog dioksida u SAD-u opada već desetak godina, BNEF procjenjuje da će ove godine doći do rekordnog pada.

Biljke i životinje

Nove snimke ukazuju na to da Sjeverna Koreja koristi dupine u vojne svrhe, baš kao što to čine Sjedinjene Američke Države i Rusija.

Svemir

NASA-ina astronautkinja Kate Rubin će put svemira krenuti iz Baikonura, svemirske luke u Kazahstanu.

Oglašavanje