Connect with us

Znanost

Američki znanstvenici u kućnoj prašini otkrili 10 vrlo toksičnih komponenata

Foto: dyson.my

Kemija

Američki znanstvenici u kućnoj prašini otkrili 10 vrlo toksičnih komponenata

Analizom uzoraka prašine prikupljenih u domovima Amerikanaca iz 14 saveznih država, znanstvenici su otkrili 45 toksičnih kemijskih komponenata proizašlih iz kućanskih proizvoda široke potrošnje, a deset među njima iznimno štetno utječe na zdravlje, osobito kod sasvim male djece.

Opsežno istraživanje znanstvenika s američkog Institute Milken pri Sveučilištu George Washington rezultat je sinteze 26 ranijih istraživanja obavljenih na temelju uzoraka kućne prašine.

U 90 posto analiziranih uzoraka pronađeno je 10 iznimno štetnih kemijskih spojeva. Među njima je najzastupljeniji dietilheksil ftalat (DEHP), odnosno vrsta ftalata.

Ftalati su organski kemijski spojevi, esteri ftalatne kiseline i alifatskih alkohola koji su poznati kao plastifikatori ili omekšivači. To su hlapljive tekućine koje se dodaju plastici polimera za povećanje njihove mobilnosti. Ne koriste se sami, već su uvijek uključeni u konačni proizvod (PVC). Čine osnovnu komponentu svih vrsta plastičnih ambalaža. Koriste se i u građevinskim materijalima, ljepilima, pesticidima, tekstilu, sredstvima za čišćenje, kozmetičkim preparatima, dječjim igračkama, medicinskim uređajima, ambalaži…

Mnoge studije upozoravaju na štetnost i učinak ftalata koji na ljudski organizam djeluju kao hormonski disruptori, što znači da remete ravnotežu hormona u živim bićima. Dokazana je i njihova kancerogenost, koja se prvenstveno manifestira u obliku zloćudnog raka dojke i raka testisa. Ftalati uzrokuju razne malformacije na tkivu testisa i slabiju plodnost muške populacije.

Druga po zastupljenosti toksična komponenta prašine su fenoli, sastojak brojnih sredstava za čišćenje kućanstava, potom sredstava otpornih na vatru, a otkriveno je i puno supstancija koje se koriste u izradi neprianjajućih kuhinjskih posuda.

Osobito štetne za djecu

Spomenute komponente osobito su štetne za sasvim malu djecu izloženu prašini kada pužu po podu, a potom stavljaju ruke u usta. Poznato je da su brojni ftalati odgovorni za respiratorne probleme kod njih.

Toksični kemijski spojevi u kućnoj su prašini prisutni u malim količinama, no s obzirom na to da smo im neprestano izloženi, trebalo bi pokušati ograničiti opasnost po zdravlje. Savjetuje se redovito pranje ruku, a prije kupnje provjera sastava kemijskih sredstava za čišćenje. To će djelomično pridonijeti smanjenju rizika od obolijevanja od raznih bolesti.

Rezultati istražiavnja objvaljeni su u časopisu Environmental Science and Technology.

Nastavi čitati
Advertisement

Reci ljudima da postoji nevidljivi čovjek koji je stvorio svemir i vjerovati će ti, reci im da je boja mokra i morat će taknuti da budu sigurni!

4 komentara

4 Comments

 1. Bruno Kaselj

  23 rujna, 2016 kod 9:12 pm

  Imun sam na sve toxine, samo od praznog djepa dobijem alergiju.

  • Sanja Hriberski

   23 rujna, 2016 kod 9:37 pm

   I mene ubija ta alergija već duže vrijeme, nema joj lijeka.

 2. Mirza Zaimovic

  23 rujna, 2016 kod 11:27 pm

  Koliko ja znam niko nije umro od prasine

 3. DžemilaTarik Bekoli

  3 listopada, 2016 kod 10:21 pm

  ONI ZNANSTVENICI,NAUCNICI,ARHEOLOZI MA POJMA ONI NEMAJU,NEGO MOJA TEORIJA JE ZAKON.SVE STO USISAS PO DANU ONO NAVECE IZADZE IZ USISIVACA,DA BI OPET VJEZBALI LEDZA I TROSILI STRUJU,A UKUCANI SE SVADZALI KO CE PONOVO USISATI .CUDNA JE TA PRASINA.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Kemija

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh