Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Inženjerstvo

Amerika budno motri: Kina započela s proizvodnjom novog stealth-zrakoplova

j-20-atimes

Piloti kineskog ratnog zrakoplovstva zatekli su lijep poklon pod božićnim drvcem: točno na Božić iz tvornice je izašao prvi zrakoplov J-20 namijenjen proizvodnji.

Okosnicu kineskog zrakoplovstva dugo su činili sovjetski aparati, odnosno kineske kopije istih. Ekonomski procvat započet reformama s kraja 1970-ih donio je goleme količine novca u državni proračun, što se posljedično prelilo i u onaj vojni. Korjenita modernizacija zrakoplovstva unazad posljednjih dvadesetak godina očitovala se u nabavci modernih ruskih te razvoju vlastitih borbenih strojeva. Među njima se ističe J-20 kao prvi kineski zrakoplov pete generacije (zrakoplov niske zamjetljivosti, eng. stealth), čiji je razvoj počeo krajem 1990-ih godina.

Britanski BBC tvrdi kako je razvoju ovog lovca kumovao američki F-117 Nighthawk oboren iznad Srbije 1999. godine. Prema njima, dijelovi srušenog zrakoplova prokrijumčareni su u Kinu, gdje su temeljito proučeni kako bi se razvila vlastita tehnologija za proizvodnju sličnog aparata.

J-20 snimljen tijekom uzlijetanja (Credit: FYJS/Popular Science)

J-20 snimljen tijekom uzlijetanja (Credit: FYJS/Popular Science)

Prvi primjerak ovog zrakoplova poletio je 2011. godine, a do prosinca ove godine proizvedeno ih je osam. Svi odreda probni modeli, služili su za stalno testiranje i unapređivanje njegovih karakteristika. J-20 koji se na božićno jutro pojavio na pisti pred tvornicom deveti je po redu proizvedeni model i prvi iz ograničene serije, koja će vjerojatno brojati 24 lovca. Po završetku ove inicijalne proizvodnje, isti će biti proslijeđeni ratnom zrakoplovstvu. Piloti će ih testirati u stvarnim uvjetima, a njihovi će inputi poslužiti za otklanjanje posljednjih manjkavosti prije serijske proizvodnje koja je predviđena za 2018. ili 2019. godinu.

Prototip zrakoplova J-31

Prototip zrakoplova J-31

Zapadni vojni analitičari još nisu jednoglasni o ulozi J-20. Trenutno prevladava mišljenje kako je namijenjen postizanju zračne nadmoći kroz obaranje protivničkih zrakoplova te za napade na leteće cisterne i sustave zračnog nadzora (AWACS), čime bi se napadačima znatno ograničio pristup kineskom teritoriju, kao i nadgledanje istog.

Tek godinu ili dvije potom – vjerojatno 2020. – u upotrebu će ući i drugi kineski zrakoplov niske zamjetljivosti, J-31. Namijenjen bliskoj zračnoj podršci i napadima na zemaljske ciljeve, predstavljat će dopunu zrakoplovu J-20, s kojim će činiti okosnicu budućeg kineskog zrakoplovstva.

Kina će se tako početkom proizvodnje J-20 postati tek druga zemlja na svijetu koja u operativnoj uporabi ima stealth-zrakoplove. Sjedinjene Američke Države, naime, iste koriste više od jednog desetljeća.

Izvor: Popular Science/Airforce Technology/Military Factory

5 komentara

5 Comments

 1. Filip Stakleni Škalic

  29 prosinca, 2015 u 4:14 pm

  Kasne 50 godina

 2. Ivica Johnny Bujas

  29 prosinca, 2015 u 4:34 pm

  neka njih…

 3. Damjan Art

  29 prosinca, 2015 u 4:47 pm

  Made in china

 4. Blackie Mataković

  29 prosinca, 2015 u 5:43 pm

  jebala ih vojna tehnologija

 5. Envir Delija Delic

  30 prosinca, 2015 u 9:45 am

  Jebala vas amerika.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Inženjerstvo

Još od prvog probnog leta izvedenog 2011. godine, puno je tinte proliveno na račun J-20, kineskog borbenog zrakoplova niske radarske zamjetljivosti (eng. stealth). Kina,...

Inženjerstvo

I dok se američka vlada iz petnih žila trudi spasiti projekt borbenog zrakoplova pete generacije, često osporavanog F-35 Joint Strike Fighetra, na kojeg je...

Oglašavanje