Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Oboljenja i poremećaji

Amerikancima se skraćuje životni vijek, prvi put od epidemije HIV-a

Predoziranje lijekovima rezultiralo je prvim značajnijim skraćenjem očekivanog životnog vijeka među Amerikancima od izbijanja epidemije HIV-a početkom devedesetih godina prošlog stoljeća.

Amerikanci su u posljednjih pet godina izgubili četiri mjeseca u očekivanom životnom vijeku, kaže se u izvješću nacionalnog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

»To je prvi veliki pad od 1993., a tada je glavni uzročnik bila epidemija prouzročena virusom HIV-a«, kazala je Renee Gindi iz statističkog odjela CDC-a.

Amerikanac rođen 2017. može očekivati životni vijek od 78,6 godina, gotovo četiri mjeseca manje nego onaj rođen pet godina prije njega.

Do šezdesetih godina prošlog stoljeća, životni je vijek bio ispod 70 godina.

Recentni pad oslikava razoran učinak opioidne krize, pogotovo sintetskih opioida poput fentanila, koji može biti smrtonosan već i pri dozama od nekoliko miligrama.

Predoziranje opioidima prošle je godine u Americi ubilo 32.000 ljudi.

Sjedinjene Države tek su 28. među razvijenim zemljama po očekivanom životnom vijeku. Prednjači Japan s 84,2 godine.

Skraćenje životnog vijeka izraženije je među muškaracima nego među ženama, navodi CDC.

Gindi je to usporedila s vrhuncem epidemije HIV-a koja je vladala 1992. i 1993. godine.

»Ovo nam je svima poziv na buđenje i upozorenje da se radi o problemu koji, na sličan način, ubija ljude mlađe životne dobi«, kazala je.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Biologija

U prosjeku, žene žive šest do osam godina duže od muškaraca. Naravno, pod pretpostavkom da se prema njima dobro postupa, ali to je nešto...

Arheologija i paleontologija

 11 tisuća godina star DNK daje odgovor na ovo pitanje Prema novijim analizama drevnog DNK, prapovijesni ljudi različitih populacija krenuli su na putovanje preko...

Oglašavanje