Connect with us

Znanost

Oboljenja i poremećaji

Antibakterijski sapun sadrži sastojak povezan s oboljenjem jetre

photo credit: U.S. Department of Agriculture

photo credit: U.S. Department of Agriculture

Budući da je počela sezona gripe i prehlade, važno je redovito prati ruke kako bi se smanjio broj klica koje šire zarazu. No, nisu svi sapuni jednaki. Sudeći po studiji objavljenoj u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences, neki imaju čak i „prljavu” stranu.

„Velike količine triklosana u okolišu i njegova sve veća uporaba u različitim higijenskim proizvodima široke potrošnje, mogu nadjačati svoju umjerenu korist i početi predstavljati ozbiljan rizik od toksičnih oštećenja jetre kod ljudi. Jednako kao što je to slučaj i s miševima, osobito u kombinaciji s drugim spojevima sa sličnim djelovanjem”, rekao je Robert Tukey sa Sveučilišta u Kaliforniji.

Miševi koji su bili podvrgnuti istraživanju svakodnevno su tijekom šest mjeseci dobivali hranu koja je sadržavala 0,08% triklosana. Valja naglasiti da je ta doza stoput veća od one kojoj smo izloženi kroz normalnu uporabu paste za zube ili sapuna. Takvi miševi razvili su više tumora (koji su bili veći i brže su rasli) od onih iz kontrolne skupine kojima je dan dimetilnitrozamin – moćan prokarcinogen koji može uzrokovati rak jetre. Jetra u tom slučaju pokušava stvoriti nove stanice koje će zamijeniti one bolesne, no samim time postaje fibrozna i počinje gubiti vlastitu funkciju. Upravo to se dogodilo miševima koji su dobivali triklosan.

Iako ova studija, zbog niske izloženosti putem higijenskih proizvoda, nije pokazala da je triklosan izravan uzrok oboljenja jetre kod ljudi, ne treba zanemariti njegovu potencijalnu štetnost. Znanstvenici su otkrili njegovu prisutnost u mlijeku dojilja, kao i u uzorcima urina oko 75% odraslih. I premda se triklosan ne bioakumulira u ljudskom tijelu, ipak valja provesti daljnja istraživanja kako bi se bolje razumjeli potencijalni rizici za ljudsko zdravlje i okoliš.

Izvor: IFLScience

"If the facts don't fit the theory, change the facts." A. Einstein

4 komentara

4 Comments

 1. Filip Kralj

  24 studenoga, 2014 kod 9:49 pm

  alkohol ?

 2. Danijel Šestak

  24 studenoga, 2014 kod 9:54 pm

  poduzi je popis

 3. Red John

  25 studenoga, 2014 kod 3:42 pm

  sve kaj reklamiraju nije zdravo

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Oboljenja i poremećaji

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh