Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Oboljenja i poremećaji

Antibiotici prepolove broj karcinoma želuca u rizičnoj populaciji

Iskorijenjivanje bakterije koja izaziva čir na želucu može više nego prepoloviti izglede za rak želuca među ljudima u čijim obiteljima netko ima rak želuca, pokazalo je novo istraživanje.

Rak želuca u obitelji znači dvostruko ili trostruko veći rizik za rak želuca.

Rizici su veći i među ljudima koji su zaraženi bakterijom Helicobacter pylori koja živi u želucu oko polovice svjetskog stanovništva, navodi tim znanstvenika u časopisu New England Journal of Medicine.

Novo istraživanje, kojim je praćeno 1676 dobrovoljaca prosječno 9,2 godine, predstavljalo je pokušaj da se vidi može li iskorijenjivanje bakterije uz pomoć dva antibiotika i lijeka koji blokira stvaranje želučane kiseline smanjiti rizik od raka.

Smanjen je 55 posto.

Od 844 osobe na placebo terapiji njih 2,7 posto razvilo je rak, a u skupini koja je bila na antibiotskoj terapiji rak se pojavio kod samo 1,2 posto.

U 30 posto slučajeva antibiotska terapija nije uništila H. pylori. No, kad jeste rizik se smanjio na 0,8 posto što znači 73 posto manje izglede za pojavu raka želuca.

Rezultati su “dobra vijest jer mislimo da jednotjedno ili dvotjedno uzimanje antibiotika može spriječiti rak želuca”, kaže voditelj studije dr. Il Ju Choi iz južnokorejskog nacionalnog centra za borbu protiv raka.

On kaže da bi bilo mudro da se kod osoba čiji je neki član obitelji bolovao od raka želuca i koje su podvrgnute gastroskopiji obavi i test na H. pylori.

“Ako postoji zaraza treba je liječiti”, kaže on.

Test na bakteriju iz daha može pokazati je li antibiotska terapija djelovala. U 10 do 30 posto slučajeva u kojima bakterije prežive terapiju, treba probati druge lijekove.

Jednom kad se bakterija iskorijeni test na H. pylori ne treba ponavljati jer je rijetkost da se osoba ponovno zarazi bakterijom.

U visoko razvijenim zemljama to se dogodi tek u oko dva posto slučajeva, kaže Choi.

No u nerazvijenim zemljama to se dogodi u tri do 10 posto slučajeva.

Dobrovoljci su u ovoj studiji bili su roditelji, braća i sestre pacijenata koji su liječeni zbog raka želuca.

Kod svih je otkriven H. pylori, a nitko nije patio od čira na želucu.

Ne postoji cjepivo protiv H. pylori i dosadašnjih nekoliko pokušaja stvaranja bili su neuspješni.

Dr. Choi vjeruje da bi se u slučaju iskorijenjivanja H. pylori 80 do 90 posto karcinoma želuca moglo spriječiti kod osoba mlađih od 40 godina te jedna trećina do jedne četvrtine slučajeva karcinoma kod starijih osoba.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Znanost

Znanstvenici su završili sa 2. fazom nove metode liječenja tumora mokraćnog mjehura. Nova metoda se pokazala učinkovitija u eradiciranju tumora te su uz to...

Zdravlje i Medicina

Rak dojke je najčešći tip raka koji pogađa žene diljem svijeta.

Zdravlje i Medicina

Sve je više virusa i bakterija koji su otporni na antibiotike, a najviše zbog neodgovornog uzimanja lijekova i liječenja bez asistencije stručnjaka. Jedan model...

Tehnologija

Umjetna inteligencija (AI) preciznija je od liječnika u dijagnosticiranju karcinoma dojke pri očitavanju mamograma, objavljeno je u stručnom časopisu “Nature”. Međunarodni tim, uključujući znanstvenike...

Oglašavanje