Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Fizika

Antigravitacijski pokus najbolja iluzija godine

Znanstvenici Sveučilišta Barrow za testiranje načina na koji mislimo koriste iluzije. Nova atraktivna iluzija dokazuje kako definiranje gravitacije može biti nevjerojatno jednostavno, baš kao i način gledanja na problem.

Na šestom godišnjem Natjecanju za najbolju iluziju godine, glavna je nagrada otišla zadivljujućoj iluziji pod nazivom “Nemoguće gibanje: kosine koje djeluju kao magneti”. Iluziju je prijavio Koukichi Sugihara, inženjer matematike i profesor na japanskom Sveučilištu Meiji. Gledajući iluziju pred naš je vizualni sustav, ali i mozak, postavljena zamka: hoćemo li povjerovati kako se kuglice uistinu mogu kretati uzbrdo. Rezultati pokazuju kako ćemo radije vjerovati da se kuglice uistinu kreću uzbrdo, nego zaključiti kako prikazana situacija nije moguća. Iluziju možete pogledati na web stranici.

Popularno natjecanje iluzija vode dvojica neuroznanstvenika zaposlenih u bolnici St. Joseph pri Neurološkom institutu Sveučilišta Barrow u Phoenixu. Dr. Susana Martinez-Conde i dr. Stephen Macknik pokrenuli su ovo natjecanje prije šest godina kao dio istraživanja povezanosti percepcije i ljudskog mozga. “Svake godine kroz ove iluzije naučimo nešto novo i kao znanstvenici i kao medicinsko osoblje. Znanje koje ćemo s vremenom skupiti zahvaljujući ovim iluzijama moglo bi se primijeniti kroz cijelo naše istraživanje, ali i van granica vizualne neuroznanosti”, objašnjava Martinez-Conde, koja ujedno i vodi Laboratorij za vizualnu neuroznanost, koji je također dio Sveučilišta Barrow.

Rezultati natjecanja objavljeni su ovaj mjesec i to za vrijeme godišnjeg `Vision Sciences Society` sastanka. Na natjecanju je preko 1000 sudionika glasovalo za odabir finalista. Prijavljeno je ukupno 83 iluzije i to iz cijelog svijeta. Autori nisu bili samo znanstvenici – bilo je tu i umjetnika, akademika i inženjer matematike iz Japana koji je i osvojio glavnu nagradu. Drugo je mjesto osvojio Bart Anderson sa Sveučilišta Sydney, Australia. Treće je mjesto osvojio Jan Kremlacek s Karlovog sveučilišta u Pragu, Republika Češka.

Macknik koji vodi Laboratorij za bihevioralnu neuropsihologiju pri Sveučilištu Barrow objašnjava kako bi se znanstveno objašnjenje iluzije moglo kriti u načinu na koji percipiramo perspektivu. “Fenomen perspektive jedan je od najmoćnijih pravila vizualne percepcije”, predlaže Macknik. “Naši mozgovi uzimaju kao Sveto pismo da, ukoliko se rubovi objekta, poput kosine po kojoj se kretala kuglica ili potpornji stup, međusobno ne sijeku, onda bi se elementi nužno trebali kretati ravno prema gore. Kako iluzija prikazuje, to ipak nije uvijek istinito. Ovdje su kosine i potporni stupovi deformirani tako da iz jednog kuta izgledaju kao da se izdižu u perspektivi. Efekt je toliko moćan da će Vaš mozak radije zaključiti kako se kuglice međusobno magnetski privlače te na taj način prkose gravitaciji, nego da se arhitektura i trikovi u perspektivi poigravaju s našom percepcijom.”

Martinez-Conde i Macknik dijele neobičan i hrabar pristup shvaćanju percepcijskih puzzli. Ne bi li što bolje objasnili vezu između vida i mozga, nedavno su surađivali i s nekoliko vrlo poznatih mađioničara iz Las Vegasa.

Izvor: St. Joseph`s Hospital and Medical Center

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Psihologija

Svako toliko se pojavi neka nova optička varka koja zaludi internet te tjera na mozganje i preispitivanje. Tako je bilo s fotkom sjajnih i...

Fizika

Je li vrijeme stvarno ili je ono tek krajnja iluzija? Većina fizičara složila bi s tim da vrijeme nije stvarno , ali Lee Smolin...

Astronomija

Daleko, daleko na izoliranom dijelu Mliječne staze nalazi se područje u kojem se ‘rađaju’ nove zvijezde. NASA-in teleskop Hubble upravo je tamo snimio spektakularne...

Geografija i geologija

Puno prije TV serije Fantasy Island izolacija otočnih zajednica doticala je egzotičnu i čarobnu srž u nama. Darwinova ushićenost lancem otoka Galapagos i evolucijom...

Oglašavanje