Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Mikrobiologija

Aparat za brojanje spermija mogao bi pomoći pri bržoj dijagnozi muške neplodnosti

Novi „čip plodnosti“, razvijen od strane istraživača s University of Twente`s MESA+ Institute for Nanotechnology, u stanju je precizno izbrojati spermije u spermi. Radi se o važnom koraku prema naprijed u razvijanju kompaktnog aparata koji bi bio pouzdan u preliminarnom ispitivanju muške plodnosti.

Istraživači će objaviti izum novog čipa u znanstvenom časopisu Lab on a Chip.

Svake godine više od 10 000 parova u Nizozemskoj prijavi se za pomoć zbog neželjene neplodnosti. Analiza sperme je tipično prvi korak u istraživanju plodnosti. Testiranje sperme zahtjeva stroga i uvjerljiva preliminarna testiranja i specijalizirani laboratorij. Testovi se obično ponavljaju dva do pet puta kako bi bili pouzdani. Kada bi muškarci mogli obavljati testove u privatnosti svoji domova, to bi učinilo cijelu proceduru puno bržom i lakšom za njih. Dapače, vjerojatnost pouzdane dijagnoze je također povećana. Na kraju, istraživači misle da se na taj način mogu smanjiti troškovi zdravstvenog osiguranja.

Čip razvijen od strane istraživača Leosa Segerinka u stanju je precizno prebrojati spermije. Koncentracija je bitna indikacija brojnosti spermija: norma za plodnost je 20 milijuna spermija na milimetar ejakulacije. Jednostavni testovi koji se mogu obaviti kod kuće već su dostupni, ali oni samo govore da li je broj spermija ispod ili iznad razine plodnosti. Takvi testovi su ograničavajući upravo zbog toga što ne mjere koncentraciju spermija.

Na novom čipu, spermiji plivaju kroz fluidni kanal poviše kojeg su postavljene elektrode. Kada stanica prođe ispod tog električnog mosta, dolazi do promjene u električnom otporu koji se registrira i broji. Vrlo je bitno da se tijekom brojenja razlikuju spermiji od drugih čestica u spermi: uključujući druge čestice brojanje postaje nepouzdano. Segerink je dodao malene loptice kako bi testirao selektivnost testa. Metoda se pokazala dovoljno selektivnom da razlikuje malene loptice od spermija. Čip je također u stanju razlikovati spermije od bijelih krvnih zrnaca. Brojnost bijelih krvnih zrnaca govori nam koliko je kvalitetna sperma. Prema tome, njihova brojnost je također bitna za ginekologa.

Koncentracija nije jedini indikator kvalitete sperme. Spontana aktivnost, također poznata kao motilitet, i oblik spermija također su bitni faktori. Daljnje će istraživanje biti potrebno da se vidi da li je moguće izmjeriti na sličan način ove dvije karakteristike, tako da bi se razvio aparat u koji bi se ubacio čip za jednokratnu upotrebu. Korisnik bi bio u stanju samo pročitati da li je test obavljen uspješno ili nije, a ginekolog bi ga naknadno osobno obavijestio o detaljima i preciznijim rezultatima obavljenog testiranja.

Loes Segerink je razvio tehnologiju čipa u laboratoriju prof. Albert van den Berga  (BIOS Lab-on-a-Chip research group). Istraživanje je financirano od strane Technology Foundation STW.

Objavljivanje relevantnog članka online potpisali su Loes Segerink, Ad Sprenkels, Paul ter Braak, Istvan Vermes i Albert van den Berg.

Izvor: sciencedaily.com

 

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Znanost

Uznemirujuć trend postavio je pitanje straha od izumiranja.

Mikrobiologija

Spermij se spaja s jajašcem i tako nastaje beba – to je osnovnoškolsko gradivo, ali iznenađujuće, sve dosad znanost nije mogla objasniti jedan presudni...

Mikrobiologija

Nove spoznaje o plivačkim vještinama spermija dodatno rasvjetljavaju problem muške neplodnosti, koja pogađa jednog od dvadeset muškaraca, a mogle bi omogućiti novi pristup razvoju...

Mikrobiologija

Skupina znanstvenika otkrila je kako se točno veže spermij na jajnu stanicu čime počinje proces oplođivanja i njihovo bi otkriće moglo otvoriti put za...

Oglašavanje