Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Ekologija i okoliš

Apel svim znanstvenicima da spase Veliki koraljni greben

Australci zavapili za pomoć

Veliki koraljni greben je možda preživio milijune godina, no izgleda da neće naše zagađenje.

Australske vlasti su uputile dramatični apel znanstvenicima cijeloga svijeta da im pomognu u spašavanju Velikoga koraljnog grebena u čije očuvanje idućeg desetljeća trebaju uložiti oko 1,6 milijarda američkih dolara.

“Ovo je otvoreni poziv svim najvećim znanstvenim umovima današnjice da se angažiraju na razvoju inovativnih rješenja koja omogućuju zaštitu koralja i potiču obnovu oštećenog grebena”, poručio je ministar okoliša Josh Fydenberg.

Podsjetio je na to da je greben star 25 milijuna godina te da je najveći koraljni grebenu na svijetu i najveća živa cjelina na svijetu. “Problem je znatan i potrebno je ozbiljno razmisliti o rješenju.”, rekao je Fydenberg.

Jedan je od najvećih bioraznolikih ekosustava na Zemlji i stanište milijunima morskih biljnih i životinjskih vrsta je 1981. godine upisan na UNESCO-v popis svjetske baštine u Australiji i Oceaniji.

Znanstvenici već dugo vremena upozoravaju političare na potrebu što hitnijeg pronalaska odgovora na recentne klimatske promjene da bi se zaustavilo daljnje izbjeljivanje grebena. To se događa od 1998.

Aboridžini su tamo stoljećima lovili ribu i razne druge životinje bez ikakvih posljedica, no suvremeni način života i djelovanje ljudi ga postupno, ali sigurno – uništava.

Nestanak algi u tijeku zadnjih nekoliko godina rezultirao je stradanjem čak dvije trećine grebena, a sam proces “izbjeljivanja”, što znači prestanak simbioze koralja i algi te ostanak samo bijelih kostura koralja, zahvatio je otprilike tisuću i pol kilometara površine grebena. O tome svjedoče i nove zračne snimke.

Frydenberg je poručio kako se rješenja mogu fokusirati bilo na koji tip smanjenja izloženosti koralja fizičkim stresorima, ali i na njihovu obnovu. U prijedlozima bi trebalo voditi računa o Aboridžinima te ostalim korisnicima, tako smatra ministrica zaštite okoliša Queenslanda Leeanne Enoch.

Službena Canberra se prošle godine izvukla kroz ušicu igle da izbjegne da UN-ova Organizacija za obrazovanje, znanost i kulturu postavi Veliki koraljni greben na svoj popis ugrožene prirodne baštine. Australija je tako trebala do 1. prosinca Odboru za svjetsku baštinu predati plan za očuvanje i spas toga podmorskog blaga.

“Kad smo došli na vlast ustanovili smo da je UNESCO stavio Veliki koraljni greben na popis prirodne baštine koju treba pratiti. Od tada neumorno radimo i napravili smo plan zaštite koji treba velika ulaganja za poboljšanje kvalitete vode, zatim za suradnju s poljoprivrednicima te rješavanje pošasti koja proždire koralje – invazivnu bodljikavu purpurnu morsku zvijezdu, tzv. krunu od trnja”, rekao je Frydenberg.

Planom o očuvanju grebena, međutim, nisu uključene mjere suzbijanja učinka klimatskih promjena, iako su upravo klimatske promjene najveća prijetnja njegovu opstanku.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Biljke i životinje

Veliki broj koala pronađeno je mrtvo ili ozlijeđeno na plantaži za sječu drva u australskoj državi Victoria, zbog čega službenici otvaraju istragu, prenosi u nedjelju...

Ekologija i okoliš

Arhipelag Palau, dio Mikronezije u zapadnom dijelu Pacifika, uveo je stroge mjere zaštite okoliša, uključujući i zabranu krema za sunčanje koje su se pokazale štetnima za...

Biljke i životinje

Klokan je primijećen kako se hladi u dvorišnom bazenu u regiji Hunter u Australiji dok su vatrogasci spašavali koale s drveća na područjima kojima su...

Klima

Stu Pengelly iz australskog Pertha u utorak je, za najtoplijeg dana u povijesti zemlje uspio ispeći svinjsku pečenku u svojem automobilu.  Oko 10 sati...

Oglašavanje