Connect with us

Znanost

Foto: WSJ/Izvor: The Telegraph

Zdravlje i Medicina

Aspirin može spriječiti pojavu nekih vrsta raka


Veliku studiju o jednom od najpoznatijih lijekova su proveli kineski znanstvenici sa Sveučilišta Hong Kong. Prema njihovim saznanjima dugoročno uzimanje aspirina smanjuje rizik nastanka mnogih vrsta raka.

U istraživanju su stručnjaci pratili više od 600.000 ljudi kako bi proučili vezu između aspirina i raka. Kod onih koji su uzimali jedan aspirin dnevno u razdoblju od sedam godina vjerojatnost pojavljivanja raka jetre ili jednjaka je bila manja za 48%, a rizik od pojave raka želuca je bio manji za 38%.

Pojavljivanje raka gušterače je bilo smanjeno za 34%, a raka debelog crijeva za 24%. Prof. Kelvin Tsoi je rekao: “Rezultati pokazuju kako dugoročno uzimanje aspirina može smanjiti rizik od razvoja mnogih vrsta raka. Primijetili smo veliki utjecaj aspirina na sprječavanje razvoja raka u probavnom traktu. Smanjena je pojava raka jetre i jednjaka i to u velikoj mjeri.”

Znanstvenici su proučavali i koliki utjecaj ima dugoročno uzimanje aspirina na smanjenje drugih oblika raka kao što su rak dojke, bubrega i mjehura, ali otkrili su kako aspirin na njih nema utjecaja. Međutim, smanjio je pojavu raka pluća za 35%, leukemije za 24% i prostate za 14%.

Aspirin se sastoji od acetilsalicilne kiseline i primjenjuje se za brojne zdravstvene probleme. Primjerice, pomaže u sprječavanju srčanog i moždanog udara. U nedavnoj studiji je primijećeno kako je kod pacijenata koji su prestali uzimati aspirin došlo do ponovnog srčanog ili moždanog udara dok je kod onih koji su ga i dalje nastavili koristiti njihova pojava bila uvelike smanjena. Iako aspirin ima mnoge dobrobiti, mnogi liječnici ga ne žele prepisati svojim pacijentima na duže vrijeme jer  redovitom uporabom aspirina može doći do pojave krvarenja u crijevima.

8 komentara

8 Comments

 1. Amar S. Šehić

  studeni 3, 2017 kod 6:08 pm

  Dobra stara: “An aspirin a day, keeps the doc away.” 😉

 2. Narayan Hrvoje Tasić

  studeni 3, 2017 kod 7:22 pm

  Pa bolje krvarit iz guzice neg imat rak unutra. A koje su negativne strane? No sikiriki, samo pozitiva. Osipe, čireve, krvarenja, gastritis i tako to nemojte slučajno spomenut… Joj što volim napola napisane, farmaceutski financirane članke…

  • Ruzica Drvar

   studeni 3, 2017 kod 7:53 pm

   Točno

  • Jadranka Margan

   studeni 4, 2017 kod 11:56 am

   Jednom sam popila jedan aspirin i tri dana sam imala grozne grčeve i bolove. Drugi nisam probala jer očito aspirin nije za mene.

 3. Dubravka Jukić Fabijanić

  studeni 4, 2017 kod 8:50 am

  Osnovni podatak nedostaje- dnevna DOZA

 4. Maria Gardenia

  studeni 4, 2017 kod 11:02 am

  Zaboravili ste napisati negativne stane aspirina! Katastrofa

 5. Igor Kolar

  studeni 4, 2017 kod 5:10 pm

  Sad ce biti jos zdraviji kad je bayern kupio monsanto sad ce tek biti zdravih ljudi” naravno sarkazam!

 6. Ljerka Klarić Tasić

  studeni 7, 2017 kod 9:49 am

  Poznavala sam osobu kojoj je doktor prepisao nekad jedan aspirin dnevno za bolju cirkulaciju(tako je bio rekao),osoba je preminula od raka pluća.Pa sad…

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Zdravlje i Medicina

Popularno

Advertisement

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh