Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Svemir

Asteroid u kolovozu prolazi pored Zemlje

Potpredsjednik Ruske akademije znanosti je naveo da će još jedan asteroid proći pored Zemlje u travnju 2029. godine.

Foto: NASA/JPL

Asteroid koji nosi naziv “2009 PQ1”, proći će pored Zemlje u kolovozu i neće predstavljati opasnost po naš planet, izjavio je astrofizičar Yuri Balega.

Uz to, potpredsjednik Ruske akademije znanosti je naveo i da će još jedan asteroid proći pored Zemlje u travnju 2029. godine, te da ni taj asteroid neće ugroziti naš planet. Riječ je o asteroidu imena Apophis, koji će pored Zemlje proći tako blizu da će biti vidljiv golim okom, prenosi TASS.

Ruski astrofizičar Balega istaknuo je da šanse da Apophis udari u naš planet ipak postoje, iako su gotovo zanemarive i da one ovise o tome hoće li asteroid upasti “u zamku” zemljine gravitacije.

Ako se to dogodi, postoji šansa da asteroid udari u Zemlju 2036. godine, ali je takva mogućnost blizu nule, odnosno jedan prema 100.000, nadodao je Balega.

U ovom trenutku, ljudi ne raspolažu sredstvima koja bi mogla spriječiti udar asteroida u Zemlju, rekao je astrofizičar i dodao da znanstvenici rade na tome kako bi se tako nešto moglo izvesti.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Svemir

Danas poslijepodne bi trebali sletjeti u vode Meksičkog zaljeva.

Ekologija i okoliš

U studiji se navodi da ako se uništavanje šuma nastavi ovom brzinom, sve šume svijeta bi mogle nestati za oko 100 do 200 godina.

Svemir

Letjelica je dobila ime po istoimenom asteroidu "16 Psyche", koji se nalazi u pojasu između Marsa i Jupitera.

Svemir

NASA je obavijestila da će pored Zemlje u sljedećih par dana proći pet asteroida.

Oglašavanje