Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Astrofizika

Astrofizičari otkrili nove galaktičke klastere pomoću kozmičkih ‘sjena’

Međunarodni tim znanstvenika vođen astrofizičarima sa Sveučilišta Rutgers otkrio je 10 novih masivnih galaktičkih klastera u velikom jedinstvenom pregledu južnog neba.

Pregled je izvršen pomoću novootkrivene tehnike koja detektira “sjene” galaktičkih klastera na kozmičkom mikrovalnom pozadinskom zračenju, ostatku velikog praska u kojem se rodio svemir. U radu objavljenom 10. izdanju Astrophysical Journal-a, znanstvenici s Rutgersa i njihovi suradnici s Pontifical Catholic University-a u Čileu (PUC) opisuju njihova vizualna teleskopska promatranja tih galaktičkih klastera, koja su bila od velike važnosti za potvrđivanje uočavanja kozmičkih sjena. Promatranja će pomoći znanstvenicima u boljem razumijevanju kako je svemir rođen i kako evoluira.

Istraživanje je započelo 2008. godine s novim radio teleskopom u pustinji Atacama u Čileu – jednom od najsuših mjesta na Zemlji. Instrument, poznat kao Atacama Cosmology Telescope (ACT), prikuplja milimetarske radio valove koji otkrivaju slike inače nevidljivog kozmičkog pozadinskog zračenja. Milimetarske valove lako blokira vodena para, stoga je lokacija teleskopa visoko u Andama u sjevernom Čileu gdje praktički nema atmosferske vlage.

“Pionirska promatranja izvršena u Atacami koje je vodio Lyman Page sa Sveučilišta Princeton, pokrila su velik dio neba i otkrila sjene koje su uputile astronome prema ovim, do sada neviđenim, masivnim galaktičkim klasterima.” rekao je Felipe Menanteau, znanstvenik istraživač u polju fizike i astronomije u Školi znanosti i umjetnosti na Rutgersu. Teoretičari Rashid Sunyaev i Yakov Zel`dovich predvidjeli su fenomen sjene prije 40 godina i on je sada poznat kao Sunyaev-Zel`dovich efekt ili S-Z efekt. Nedugo nakon toga astronomi su potvrdili taj fenomen promatranjem sjena koje su bacali poznati galaktički klasteri. Veća osjetljivost i rezolucija ATC-a sada pomaže astronomima da zapravo obrnu postupak – da traže u kozmičkom mikrovalnom pozadinskom zračenju sjene koje upućuju na prisutnost do sad neviđenih klastera.

“Ove “sjene” koje je otkrio ATC nisu sjene u tradicionalnom smislu riječi, jer ih galaktički klasteri ne uzrokuju blokadom svjetlosti koja dolazi iz drugog izvora, već vrući plinovi unutar galaktičkih klastera uzrokuju da maleni dio kozmičkog pozadinskog zračenja prijeđe na višu energiju što se onda vidi kao sjena na jednoj od ATC-ovih promatračkih komponenti.” dodao je Jack Hughes, profesor fizike i astronomije na Rutgersu. Kozmičko pozadinsko zračenje prvi put su uočila dva astronoma u Bell laboratoriju u New Jerseyu 1960-ih godina, što im je donijelo Nobelovu nagradu za fiziku 1978. godine. Hughes i Menanteu su surađivali s čileanskim profesorima Leopoldom Infanteom i Felipeom Barrientosom kako bi prikupili optičke slike nekoliko desetaka kandidata, što je dovelo do otkrića deset novih masivnih galaktičkih klastera. Rutgersovi PUC-ov tim, u kojem je također i dodiplomski student Jorge González, radio je na dva optička teleskopa u Čileu tijekom sedam noći u listopadu i prosincu 2009. godine.

“Znali smo da eksperiment funkcionira kada smo jasno ugledali divovske klastere, čak i na neobrađenim slikama dobivenih direktno s teleskopa.” izjavio je Menanteau. “Tehnički izazovi vezani uz korištenje S-Z tehnike su veliki i fantastično je vidjeti da ova metoda tako dobro funkcionira.” rekla je Priyamvada Natarajan, profesorica astronomije i fizike na Sveučilištu Yale i vodeći kozmolog teoretičar nevezan uz ovo istraživanje. “Nadogradit će naš inventorij najmasivnijih i udaljenih klastera u svemiru, što će nam dati važne podatke za trenutno prihvaćen kozmološki model. Osobno sam uzbuđena što vidim veliki broj klastera s jakim lećama koje je ATC otkrio.”

Izvor: Rutgers University

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Popularno

Znanost za početnike

Iako se s nama ne bi složila ekipa iz Flat Earth Societyja, Zemlja je okrugla. U redu, ne baš u pravom smislu riječi, ali...

Kemija

One nastaju u oblacima i to na temperaturama nižim od 0°C izravno iz vodene pare u zraku, a ne smrzavanjem vode kako se obično...

Znanost za početnike

Znanstvenici vjeruju da je u najvećem broju slučajeva uzročnik potresa mehanizam tektonike ploča, tj. kretanje litosferskih ploča i njihova međusobna interakcija.

Fizika

Jeste li oduvijek imali goruću želju putovati kroz vrijeme? Dobre vijesti! Putovanje kroz vrijeme je moguće. Zapravo, već to radite. Krećete se kroz vrijeme...

Fizika

Svima nam je dobro poznato da je Albert Einstein, jedan od najznačajnijih fizičara 20. stoljeća, bio uistinu zanimljiva i osebujna ličnost. No, jeste li...

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Oglašavanje