Connect with us

Znanost

Izvor: HRT, Foto: Youtube Screenshot

Planete i mjeseci

Astronomi otkrili ‘planet Lukea Skywalkera’?

Rodni planet Lukea Skywalkera, Tatooine, sa svoja dva sunca, dvije zore i dva sumraka, mogao bi stvarno postojati, sugeriraju astronomi.

Astronomi su pronašli prve dokaze kruženja planetarnih stjenovitih krhotina oko dva sunca, što sugerira stvarno postojanje planeta nalik onome u Ratovima zvijezda, prenosi HRT.

Otkriće je vrlo važno jer krhotine izgledaju stjenovite, a dosad su svi planeti otkriveni izvan našeg Sunčeva sustava, poznati pod nazivom egzoplaneti, bili plinoviti divovi nalik Jupiteru, kažu znanstvenici s londonskog sveučilišta. ‘

Nastanak stjenovitog planeta oko dva sunca smatrao se gotovo nemogućom misijom jer postojanje dviju gravitacija iznimno otežava da se stijene i prašina čvrsto spoje i razviju u pravi planet’, rekao je znanstvenik Jay Farihi. ‘Ali mi sada vidimo jasan znak formiranja stjenovitog planeta’, naglasio je.

Stjenovite krhotine oko dva sunca otkrivene su u sustavu SDSS 1557 udaljenom oko tisuću svjetlosnih godina od Zemlje. Rad je objavljen u časopisu Nature Astronomy. Pokazalo se da planetarni materijal identificiran u sustavu SDSS 1557 sadrži velike količine metala, uključujući silikon i magnezij.

Astronomi su do otkrića došli pomoću dva velika teleskopa u Čileu. U serijalu Ratova zvijezda, Tatooine je pustinjski planet koji kruži oko dva sunca, a scena kako ih Luke Skywalker gleda na obzoru jedna je od napoznatijih u povijesti filmova znanstvene fantastike.

Reci ljudima da postoji nevidljivi čovjek koji je stvorio svemir i vjerovati će ti, reci im da je boja mokra i morat će taknuti da budu sigurni!

3 komentara

3 Comments

  1. Damjan Kolarek

    ožujak 10, 2017 kod 8:53 pm

    i Nostradamus je rekao dok je izašao van iz krčme “vidim dva sunca” 😉

  2. Ivana Cvitković

    ožujak 11, 2017 kod 11:02 am

    Mirela Cvitković

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Više u Planete i mjeseci

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh