Connect with us

Znanost

Astronomija

Astronomi promatraju povijesnu supernovu iz novog kuta

Galileo je prvi put teleskopom gledao nebo još prije 400 godina. Tehnologija je od onda znatno napredovala, što je omogućilo astronomima promatranje jako udaljenih objekata, od kojih neki emitiraju svjetlost nevidljivu ljudskom oku, no većinom je i dalje jedan aspekt nedokučiv, 3-D perspektiva.

Promatrajući teleskopom Mliječnu stazu, gledanjem dobijemo samo perspektivu iz našeg Sunčevog sustava. Sada, koristeći jednostavnu, ali snažnu tehniku, grupa astronoma vođena Arminom Restom s Harvard Universitya promatrala je eksploziju supernove iz više različitih kutova. “Isti događaj izgleda različito iz različitih dijelova Mliječne staze,” rekao je Rest. “Prvi put možemo vidjeti supernovu iz vanzemaljske perspektive.”

Supernova je iza sebe ostavila plinoviti ostatak Cassiopeiu A, a svjetlost sa supernove došla je na Zemlju prije oko 330 godina. Svjetlost koja je išla duljom putanjom, reflektirajući se od oblaka međuzvjezdane prašine, tek sada dolazi do nas. Tehnika se bazira na jednostavnom konceptu jeke, ali u ovom slučaju umjesto zvuka nalazi se svjetlost. Ako viknete u pećini, zvučni valovi odbijaju se od zidova do vaših ušiju i čujete jeku. Slično, svjetlost sa supernove odbija se od međuzvjezdane prašine i dolazi do Zemlje. Oblaci prašine djeluju poput zrcala, formirajući svjetlosnu jeku koja dolazi iz različitih smjerova, ovisno o lokaciji oblaka. “Kao u sobi za presvlačenje gdje se vidite iz različitih kuteva, međuzvjezdana prašina nam omogućava da na taj način vidimo i supernovu ,” objasnio je Rest.

Štoviše, zvučna jeka pomaknuta je u vremenu jer je zvuku potrebno vrijeme za put po pećini. Svjetlosna je jeka također vremenski pomaknuta, jer je svjetlosti potrebno vrijeme za put do međuzvjezdane prašine i onda reflektirane svjetlosti do promatrača. Kao rezultat toga možemo promatrati supernovu godinama nakon što je izblijedila. Ne samo da svjetlosna jeka omogućava astronomima promatranje povijesne supernove, nego nam omogućava i promatranje treće dimenzije, jer jeka dolazi iz točaka refleksije.

Mnogi zamišljaju eksploziju supernove simetrično. Međutim, znanstvenici su otkrili da eksplozija iz jednog kuta gledanja izgleda bitno drugačije nego iz ostalih. Izmjerili su brzinu plina iz eksplozije u jednom smjeru bržu 14 milijuna kilometara na sat nego u drugim smjerovima. “Supernova ima dva lica.” rekao je koautor ovog istraživanja Ryan Foley sa Smithsoniana, dobitnik stipendije Clay. “U jednom smjeru eksplozija je izbacila materijal puno većom brzinom.”

Prošla istraživanja podupiru ove podatke. Primjerice, neutronska zvijezda nastala kolapsom jezgre putuje kroz svemir 1.3 milijuna kilometara na sat u smjeru suprotnom od svjetlosne jeke. Eksplozija je bacila plin u jednu stranu, a neutronsku zvijezdu u drugom (posljedica trećeg Newtonovog zakona – svaka reakcija ima reakciju jednaku po iznosu, suprotnu po smjeru). Spojivši podatke s mjerenja svjetlosne jeke, gibanja neutronske zvijezde i podataka rengenskih zraka sa ostataka supernove, astronomi su kreirali 3-D perspektivu, davši im novu sliku o Cassiopeia A supernovoj. “Sada možemo spojiti točke- eksploziju supernove, svjetlost sa supernove sve do ostataka supernove” rekao je Foley.

Cassiopeia A je udaljena od Zemlje 16000 svjetlosnih godina i temperature je 27 milijuna stupnjeva zbog čega sjaji u rendgenskom spektru. Mayall 4, metarski teleskop u Kitt Peak National Observatory, korišten je za mjerenja svjetlosne jeke. Spektar su dobili s desetmetarskog Keck I Telescope.

 

Life is a sexually transmitted disease and there is a 100% mortality rate.

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Astronomija

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh