Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Astronomija

Astronomi zabrinuti da će SpaceX sateliti “pokvariti” noćno nebo

Američki milenijalci priznali užase modernog života u vidu praznih baterija i sporog wifija

Astronomi su, naime, zabrinuti da će sateliti poznate kompanije SpaceX “pokvariti” noćno nebo.

Tijekom vikenda su astronomi i entuzijasti na nebu primijetili relativno nedavno lansirane Starlink satelite i zbog toga nisu bili pretjerano sretni.

SpaceX je prije nekoliko dana lansirao svojih prvih 60 satelita koji su samo mali dio od ukupno 12.000 satelita zaduženih za kreiranje internetske Starlink mreže.

I dok je prizor na noćnom nebu bio nevjerojatan za mnoge ljude, zajednica astronoma je to doživjela sasvim drukčije.

Sateliti su izgledali poput reda kakvih svjetlećih mrava na nebu, sijali su jačim sjajem te su se kretali u orbiti oko Zemlje posve jasno vidljivi golim okom.

Zajednica astronoma je pomalo zabrinuta da bi ova velika konstelacija mogla biti presvijetla te da bi veliki broj satelita mogao pokvariti njihova teleskopska promatranja svemira.

“Sve je izvjesnije kako će sateliti proći kroz vidno polje i kontaminirati pogled na svemir. Bit će teško ukloniti tu kontaminaciju”, izjavio je tako Darren Baskill, stručnjak za fiziku i astronomiju sa Sveučilišta Sussex.

Sateliti su već sad problem za astronome koji proučavaju nebeska tijela u dubokom svemiru.

Kako bi dobili detaljne fotografije tijela udaljenih mnogo svjetlosnih godina od Zemlje, astronomi teleskopima prave fotografije neba duge ekspozicije. Teleskop se tako izlaže svjetlosti minutama ili satima, a kao rezultat toga stručnjaci sakupljaju svjetlost veoma dalekih i blijedih tijela te tako saznaju više o njima.

Međutim, kad veoma svijetli objekt prođu poljem tijekom duge ekspozicije, onda se dobiva loša fotografija. Svjetlost objekta prođe fotografijom i potom napravi dugu prugu nebom.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Astronomija

Dva satelita koji kruže brzinom od gotovo 53.000 kilometara na sat ‘za dlaku’ su se mimoišla iznad američke savezne države Pennsylvanije. Dva objekta prošla su...

Astronomija

Definitivno jako neobična pojava. Trajalo je pet minuta i u jednom trenutku se formacija prostirala preko pola neba. Bilo je petnaestak svijetlećih objekata koji...

Svemir

Zamislite vatromet nezamislivih razmjera koji traje već 170 godina bez prestanka. Jedan takav se zbiva iznad nas, ali radi se o smrti supermasivne Ete Carinae,...

Astronomija

Supermasivna crna rupa nalazi se u srcu većine galaksija, i nova studija predlaže kako su ove gladne kozmičke strukture mogle u konačnici definirati svoje...

Oglašavanje