Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Bakterije i virusi

Austalski znanstvenici započeli testiranje cjepiva protiv koronavirusa na ljudima

Ako djelotvornost cjepiva bude potvrđena, istraživači se nadaju da će u 2020. godini proizvesti sto milijuna doza…

Foto: Pixabay

U Australiji je započelo testiranje mogućeg cjepiva protiv koronavirusa na ljudima. U Melbourneu i Brisbaneu u znanstvenim istraživanjima sudjeluje ukupno 131 osoba – starosti između 18 i 59 godina.

Potencijalno cjepivo NVX-CoV2373 razvija američka biotehnička tvrtka Novavax. Rad na cjepivu započela je u siječnju, kad je u Kini izbila epidemija Covid-19. Svrha cjepiva je da izazove reakciju imunološkog sustava čovjekovog tijela i stimulira neutralizirajuća antitijela.

Ako djelotvornost cjepiva bude potvrđena, istraživači se nadaju da će u 2020. godini proizvesti sto milijuna doza, a do kraja sljedeće – 1,5 milijardi doza.

“Cjepiva su čudo koje građane štite od ozbiljnih bolesti”, navode istraživači.

Paul Griffin, stručnjak za zarazne bolesti, dio je tima koji razvija australsko cjepivo. Nada se da će se cjepivo moći koristiti u roku nekoliko mjeseci.

“Tražimo vrstu i broj antitijela. Vršimo laboratorijske eksperimente krvi kako bi našli način da neutraliziramo virus. Zatim kroz te pretrage krvi izvadimo neke stvari kod subjekata i napravimo mnogo laboratorijskih eksperimenata da pokažemo da to neutralizira virus. Farmaceutska tvrtka već je započela proces proizvodnje, tako da se pravi veliki broj doza cjepiva. Ako dokažemo da je cjepivo sigurno i efikasno, do kraja godine bi mogli imati značajan broj dostupnih cjepiva.”, izjavio je Griffin.

Australske vlasti ukazuju da je to istraživanje značajan iskorak u globalnoj trci za otkrivanje cjepiva protiv koronavirusa. Kod nekih sudionika istraživanja bit će primijenjen placebo efekt, dok će drugi primiti pravo cjepivo, piše Daily Mail.

Preliminarni rezultati istraživanja očekuju se u srpnju, a prvim opipljivim rezultatima stručnjaci se nadaju do kraja tekuće godine. Plan je da u drugoj probnoj fazi sudjeluju tisuće dobrovoljaca iz nekoliko zemalja. I dalje postoji potreba za volonterima, a znanstvenici ističu da se u testiranjima ne upotrebljava živi koronavirus.

Tvrtka Novavax je od organizacije pod nazivom Koalicija za inovativni odgovor na pandemiju dobila 388 milijuna dolara za istraživanje cjepiva protiv koronavirusa.

Trenutno se u svijetu razvija više od 100 potencijalnih cjepiva protiv Covid-19. Desetak istraživačkih grupa stiglo je do faze testiranja na ljudima.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Bakterije i virusi

Ako testovi budu uspješni, maska će raditi na bateriju od devet volti i bit će skuplja od pamučne, kirurške i N95 maske.

Zdravlje i Medicina

Istraživači s Instituta za istraživanje raka u Nizozemskoj otkrili su novi set žlijezda slinovnica duljine oko 2 cm.

Ekologija i okoliš

Super enzim mogao bi imati velike implikacije na recikliranje polietilen tereftalata (PET).

Bakterije i virusi

Rezultati njihovih istraživanja objavljeni su u časopisu Organic & Biomolecular Chemistry.