Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Tehnologija

Automobili izrađeni pomoću 3d printanja

Najnoviji izumi tehnologije u 3D tisku brzo mijenjaju način na koji se stvari proizvode. To je tehnologija u nastajanju koja je alternativa tradicionalnim alatima i procesima obrade. Na Međunarodnom sajmu tehnološke proizvodnje u Chicagu, jedan proizvođač automobila iz Arizone stvorio je medijsku senzaciju proizvodnjom automobila na sajmu.

Bio je to u punoj veličini, potpuno funkcionalan automobil koji je proizveden pomoću 3d printanja u vremenu od 44 sata i sastavljen za 2 dana.

Automobil je nazvan imenom “Strati”, što na talijanskom jeziku znači ”slojevi”. Tako je nazvan jer je cijela struktura automobila izrađena od slojeva akrilonitril butadien stirena (A.B.S.) s ojačanim karbonskim vlaknima.

Prosječan automobil ima više od 20.000 dijelova, ali ova najnovija tehnologija smanjuje broj dijelova na 40, uključujući sve mehaničke komponente.

“Cilj je smanjiti broj dijelova i smanjiti troškove alata na gotovo nulu.” Rekao je John B. Rogers Jr., izvršni direktor tvrtke Local Motors, američki marinac s Princetona i Harvarda.

“Automobili su pretjerano složeni”, dodao je, misleći na tisuće komadića koji se dobivaju, sastavljaju i spajaju kako bi se složilo vozilo.

Ova tehnologija može koristiti razne metalne, plastične ili kompozitne materijale za proizvodnju, čak i najsitnijih detalja.

Ljudi obično žele ono što žele, kada to žele, gdje to žele, i kako to žele, što ovu tehnologiju ometa na isti način na koji digitalne tehnologije koje koriste tvrtke poput Amazona i Applea narušavaju izdavače novina, knjiga i glazbe.

Zamislite da možete prilagoditi i personalizirati svoj novi automobil na internetu i pokupiti ga ili ga dobiti na kućnu adresu sljedeći dan, i to troduplo jeftinije nego inače?

Što ako biste mogli napraviti bokobran za Porsche, ili stražnje svjetlo za Hondu, za dio troškova kupnje od dobavljača dijelova? Koliko bi to bilo revolucionarno za automobilsku industriju? To se već događa. Jay Leno, bivši voditelj emisije Tonight Show i strastveni automobilski entuzijast, poznat je po svojoj kolekciji starih automobila. Jedan od izazova kod sakupljanja starih automobila je zamjena dijelova. Ne možete ih kupiti jer su zastarjeli i ako imate strojarski alat, dio ne radi uvijek i često zahtijeva skupe modifikacije dok se dio ne uklapa. Tako Leno koristi tehnologiju 3D tiska za izradu dijelova za svoje automobile. “Ovi nevjerojatni uređaji omogućuju vam da napravite obrazac koji trebate za izradu gotovo bilo kojeg dijela”, kaže Leno. John B. Rogers Jr. vjeruje da će u bliskoj budućnosti automobil biti napravljen za samo 60 minuta. Tvrtka već organizira svjetsku mrežu “Microfactories” gdje možete naručiti i pokupiti vaš personalizirani, prilagođeni automobil.

Možda će vas zanimati

Tehnologija

3D zubni uređaji, slušni aparati i kohlearni implantati neki su od potencijalnih medicinskih dijelova za koje CSIRO vjeruje da se nove silikonske smole mogu...

Tehnologija

Riječ je o tehnici koja omogućuje printanje materijala koji mogu mijenjati oblik.

Tehnologija

Znanstvenici su u laboratoriju razradili ideju o nuklearnom reaktoru koji se proizvodi samo uz pomoć 3D printera.

Inženjerstvo

Prednja ili stražnja sjedala?

Oglašavanje