Connect with us

Znanost

Matematika i Ekonomija

‘Baby boomeri’ brinu sami o sebi dok stare

Rođeni između 1946. i 1966. (tzv. baby boomers) odlaze u mirovinu zdravi, financijski stabilni i željni putovanja. Prema Jacques Légaréu, demografu s Université de Montréal, baby boomers postaju generacija koja se uzda samo u sebe dok ulaže u svoje zlatne godine.

“Oni su bili neovisni čitav svoj život. To znači da neće prestati biti neovisni kako stare i obolijevaju”, kaže Légaré, napominjući da je spreman poduprijeti svoju hipotezu brojnim dokazima baš kao što je učinio i na brojnim domaćim i međunarodnim konferencijama. U Quebecu u Kanadi, za baby boomers kažu da su srušili vjerske i seksualne barijere. Oni su izgradili moderne građevine koje i danas postoje te ustanovili većinu društvenih ustanova. U prosjeku imaju manje djece, te prema Légaréu, ne računaju na svoje potomke da se brinu o njima kako stare.

“U većini slučajeva su visoko obrazovani i imaju odličnu financijsku stabilnost”, napominje Légaré. “Dobro su se okoristili mirovinskim fondovima i desetljećima su doprinosili općim socijalnim fondovima – planiraju i sigurno će imati koristi od toga.” Prema tradiciji, kad se netko razboli, njegov supružnik se brine za njega. Ako supružnik to ne može, ili ako osoba živi sama, onda se očekuje da im pomogne obitelj ili prijatelji. Baby boomers bi mogli promijeniti ovakav ustroj.

Kako će izgledati njihov sustav oslanjanja na druge?
Légaré vjeruje da bi baby boomers mogli živjeti u luksuznima kućama koje će ili dijeliti s drugima zbog podjele troškova i usluga privatnih medicinskih sestara ili će živjeti sami. U Sjedinjenim Državama to se naziva Srebrnom Ekonomijom. Također, prema Légaréu, baby boomers će značajno promijeniti sustav zdravstvene njege. “Mi nećemo davati tako puno novca za specijaliziranu medicinu jer će naše potrebe većinom biti u sklopu primarne njege.” Velika ulaganja u liječenje raka ili umjetna srca nisu opravdana, misli Légaré. “Ako 72-godišnjak umre od raka, to je tužno, ali nije tragično”, smatra on. “Svi moramo od nečeg umrijeti. S obzirom da naša populacija stari, takve odluke morat ćemo donijeti.”“Očekivana životna dob u Kanadi je 80 godina. To je odraz kvalitete života koju naša zemlja nudi. Morat ćemo prestati plaćati skupe tretmane koji produžavaju život, čak i ako je to nehumano.”

Izvor: University of Montreal

Nastavi čitati
Možda vas zanima...

Life is a sexually transmitted disease and there is a 100% mortality rate.

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Matematika i Ekonomija

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh