Connect with us

Znanost

Baterija mobitela koja se napuni za samo 30 sekundi

Inženjerstvo

Baterija mobitela koja se napuni za samo 30 sekundi

Svaki put kad vam hitno treba mobitel, on se baš u tom trenutku ugasi i ostavi vas na cjedilu. Također, najčešće nemamo vremena ili mogućnosti uključiti ga negdje i pričekati nekoliko sati da se njegova baterija u cijelosti ponovno napuni. No, izraelska tvrtka StoreDot možda ima rješenje i za ovaj problem.

83083093890

Naime, prototip njihove baterije u potpunosti se puni za samo 30 sekundi. Ovaj izum ne samo da će uvelike ubrzati vraćanje u život vašeg mobitela, već potencijalno može imati i pozitivan utjecaj za električna vozila koja inače, u najboljem slučaju, zahtijevaju četiri do osam sati punjenja.

Baterije su zapravo spremnici kemikalija. Da bi se baterija punila, kemija mora biti poništena, a za to treba vremena. Istraživači su radili na opcijama brzog napajanja, ali takva tehnika obično uključuje otrovne teške metale. Pa ipak, StoreDot ne koristi teške metale. Umjesto toga, oni su razvili novu vrstu elektroda te sintetizirali molekule peptida (male molekule proteina) koje su nazvali nanotočkama. Materijali koji se koriste za izradu nanotočaka iznimno su jeftini.

Rezultat svega toga je baterija koja ima velik kapacitet i jako se brzo puni. Za korištenje u električnim vozilima, elektrode će ipak morati biti nešto prilagođene za provođenje veće količine struje, no to nipošto nije nemoguće. StoreDot je u procesu prijave svog patenta, čiju masovnu proizvodnju planira započeti 2016. godine.

Izvor: Discovery

"If the facts don't fit the theory, change the facts." A. Einstein

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Inženjerstvo

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh