Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Mikrobiologija

Bebe, čak i prijevremeno rođene, “vide” rukama

Čak i preuranjeno rođene bebe u 33. tjednu post-koncepcijske dobi, oko 2 mjeseca prije termina (40 gestacijskih tjedana), sposobne su za prepoznavanje i razlikovanje dvaju objekata različitih oblika (prizme i cilindra) desnom ili lijevom rukom. Ovo je prva demonstracija u potpunosti efikasne manualne percepcije prijevremeno rođene ljudske novorođenčadi.

Fenomen su otkrili istraživači u dva laboratorija: Laboratoire de Psychologie et neurocognition (CNRS / University of Grenoble 2 / University of Chambéry) i Laboratoire de Psychologie de la perception (CNRS / University of Paris Descartes) u suradnji s timom iz Odjela za neonatologiju Grenoble University Hospitals. Rezultati su objavljeni na web stranici PloS One

Izvori svih perceptualnih znanja, osjetilnih organa i senzorskih sustava prijevremeno rođene bebe su manje učinkoviti od onih beba koje su rođene na puni termin, iako u potonjih također još nisu u potpunosti razvijeni. Od prve minute nakon rođenja, novorođenče koje je rođeno na puni termin je podvrgnuto opsežnim taktilnim stimulacijama: ono je oprano, držano na trbuhu svoje majke, dojeno, stavljene su mu pelene, itd. Njegovo je tijelo gotovo odmah iskusilo kontakt s kožom, osim vlastitom, sa ručnicima, plahtama, bradavicama – ukratko, s objektima različitih tekstura, oblika i konzistencija. Opće je znanje da će beba savijati prste čvrsto ako se njezin dlan dotakne prstom, ali ta reakcija hvatanja nije samo jednostavan refleks. Čak i u prvim satima svog života, novorođenčad koja su rođena na puni termin već imaju efektivnu manualnu percepciju, osjetni kapacitet koji im omogućuje da imaju smisao za svoju okolinu. Međutim, što s prerano rođenim dijetom, čije su neurološke funkcije još manje razvijene zbog svog ranog rođenja? 

Da bi saznali, istraživači su proveli eksperiment s 24 prerano rođene bebe u dobi od 33 do 34+ 6 gestacijskih tjedana (GW), otprilike 2 tjedna nakon njihova rođenja. Njihova prosječna gestacijska dob (dob pri porodu) bila je 31 GW (što odgovara oko 7 mjeseca trudnoće), a njihova prosječna težina pri porodu je bila 1500 g. Istraživački tim je usvojio eksperimentalnu metodu koja se temelji na navikavanju (prva faza), te reakciji na novost (druga faza), sličnu onoj koju koriste za novorođenčad rođenu na puni termin. Ova metoda se oslanja na jednostavni univerzalni princip: postupni gubitak interesa koji svi ljudi iskuse, a odnosi se na poznati objekt i obnovljenu pozornost, izazvanu novim, nepoznatim objektom. U prvoj fazi, istraživači su postavili mali objekt (prizmu za pola beba i cilindar za drugu polovinu) u jednu od bebinih ruku (desna ruka za pola grupe i lijeva za drugu polovinu). Čim dijete pusti objekt, eksperimentator ga stavlja natrag u istu ruku i mjeri koliko dugo beba drži objekt svaki put. Istraživači su primijetili da se vrijeme držanja smanjuje tijekom pokusa, što znači da je beba postala “naviknuta” na oblik objekta.

U drugoj fazi, kad su bebe naviknute na prvi objekt, istraživači su postavili objekt s novim oblikom polovici grupe i poznati objekt (isti kao u fazi navikavanja) drugoj polovici. Rezultat: vrijeme zadržavanja je duže za novi objekt (reakcija na novost) nego za poznati objekt. To dokazuje da smanjenje vremena zadržavanja (promatrano u prvoj fazi) nije jer se beba jednostavno umorila, jer inače ne bi bila više zainteresirana za nešto novo.

Ovaj eksperiment po prvi put otkriva da su prijevremeno rođena djeca sposobna prepoznati objekt sa svojim rukama (osjetno navikavanje) i da ona pokazuju sklonost za novi objekt, što je odraz njihove sposobnosti da razlikuju dva predmeta različitih oblika (osjetna diskriminacija). Drugim riječima, svaki put kada drže objekt, prerano rođene bebe, poput onih rođenih na termin, sposobne su za izolaciju osjetnih informacija o nekom obliku, privremeno skladišteći te informacije u svoju memoriju i uspoređujući ga s novim osjetnim ulazom. Ako je objekt isti oni će ga uskoro prestati držati, ali ako je različit oni pokazuju veći interes. Stoga, prijevremeno rođena djeca, kao i ona koja su rođena na termin, primaju osjetne informacija i već uče.

Ovi rezultati poboljšavaju razumijevanje perceptivnih sposobnosti prerano rođenih beba i trebale bi pomoći neonatološkim profesionalcima optimizirati rukovanje i postupanje sa njihovim prijevremenim opterećenjima, posebice u svrhu smanjivanja njihova stresa i nudeći im optimalne uvjete za njihov razvoj.

Izvor: sciencedaily.com

 

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Društvene znanosti

U eksperimentu su se bebe smiješile samo kad je majčin osmijeh bio upućen izravno njima. Dječja percepcija vrlo je oštra od najranije dobi i...

Društvene znanosti

Kada beba plače roditeljima srce počne ubrzano raditi, povisuje se tlak, znoje se dlanovi i steže se želudac. Odnosno, aktiviraju nam se instinkti i...

Oboljenja i poremećaji

U zemljama koje svima pružaju sigurne, povoljne i visoko kvalitetne zdravstvene usluge, žene i bebe opstaju i napreduju, rekao je glavni direktor WHO-a, Tedros...

Oglašavanje