Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Bakterije i virusi

Bečki znanstvenici izumili aparat za kisik koji bi zaraženim osobama mogao olakšati disanje

Ograničeni broj respiratora jedan je od najvećih izazova u pandemiji koronavirusa. Istraživači Tehničkog sveučilišta u Beču su u tu svrhu razvili uređaj za kisik koji bi mogao biti gotov za svega nekoliko dana.

Oboljelima od koronavirusa novi izum bi mogao znatno olakšati disanje i to bez boca kisika, već samo s kisikom iz zraka.

Zrak koji stiže putem kompresora obogaćuje se kisikom uz pomoć specijalne membrane. Takav, kisikom obogaćen zrak, može olakšati disanje pacijentima s velikim plućnim tegobama. Ako se terapija započne još u ranom stadiju bolničkog liječenja moguće je odgoditi ili potpuno izbjeći intubaciju ili davanje zraka konvencionalnim načinima. Nova metoda bi mogla pomoći pri uštedi značajnih resursa posebno u trenucima preplavljenih bolnica i zdravstvenih ustanova. Ovisno o kapacitetu kompresora i razdvojnih membrana, jedan uređaj bi mogao poslužiti i za više osoba istovremeno.

U trenutku kad pluća ne mogu opskrbiti organizam s dovoljno kisika neophodno je uvesti umjetnu podršku. U ekstremnim slučajevima se koristi intubacija pacijenta i respirator. U mnogim slučajevima je dovoljno podržati funkciju pluća tako što se pacijentu osigura dovoljno jak tlak zraka s velikim sadržajem kisika. I upravo to se može postići s relativno jednostavnim konceptom.

“Većinu komponenata našeg aparata možete naći u običnoj trgovini alata”, rekla je Margit Gföhler, rukovoditeljica istraživačkog odjela za biomehaniku i rehabilitacijsku tehniku Tehničkog sveučilišta u Beču. Potreban je bezuljni kompresor, filter za zrak, cijev i posuda za vlaženje zraka te jedan modul sa specijalnom membranom za povećanje udjela kisika.

“Ta membrana je jedini dio koji nije uobičajen, ali može se nabaviti i ima je u dovoljnoj količini”, objašnjava član znanstvenog tima, profesor Michael Harasek.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Bakterije i virusi

Rezultati njihovih istraživanja objavljeni su u časopisu Organic & Biomolecular Chemistry.

Tehnologija

Testiranje bi trebalo započeti u srijedu u Fayettevilleu u Sjevernoj Karolini.

Robotika

Robot Pepper ima ugrađenu kameru koja skenira lica ljudi koji mu se približavaju.

Bakterije i virusi

Cjepivo je dobilo ime "Sputnik-V" u čast prvom lansiranom satelitu na svijetu kojeg je u svemir poslao Sovjetski Savez.