Connect with us

Znanost

Energija i gorivo

Bežični uređaj pretvara “izgubljenu” energiju u električnu

Koristeći jeftine materijale inženjeri sa Sveučilišta Duke osmislili su uređaj sličan solarnim panelima koji prikuplja energiju.

Uređaj bežičnim putem pretvara mikrovalne signale u istosmjernu struju koji onda mogu puniti baterije mobitela ili neke manje elektroničke uređaje.

Radi na sličnom principu kao i solarni paneli koji svjetlosnu energiju pretvaraju u električnu. Također, ovaj uređaj može prikupljati energiju i iz drugih izvora kao što su satelitski signali, zvučni signali ili Wi-Fi signali.

Uređaj se napaja koristeći metamaterijale koji snimaju oblike energije valova, a zatim se podešavaju za razne aplikacije. Dosad je rad s metamaterijalima bio isključivo teoretski, ali inženjeri sa Dukea su pokazali da je uz malo rada metamaterijale moguće iskoristiti za potrošačke aplikacije.

Npr., metamaterijali bi se mogli postaviti na strop prostorije kako bi se prikupljali “izgubljeni” Wi-Fi signali. S dodatnim preinakama metamaterijali bi se mogli ugraditi i u mobitele te bi se uređaji bežično punili.

Ubuduće, serije uređaja za prikupljanje energije hvatale bi signale satelita dok prolaze iznad nas. Male količine energije proizvedene iz tih signala bit će u stanju napajati senzorske mreže na udaljenim mjestima kao što su planine i pustinje.

Rad inženjera pokazuje dugoročan i jeftin pristup elektromagnetskom napajanju.

Izvor: Duke University

Ne vjerujem ljudima koji ne vole pse i čokoladu.

6 komentara

6 Comments

 1. Damir Mrkonjic

  studeni 11, 2013 kod 12:39 pm

  Zar ovo Tesla nije davnih dana razradio 😀

 2. Mario Bob Telišman

  studeni 11, 2013 kod 1:18 pm

  tu ideju su od Tesle ukrali 😛

 3. Leon Sow

  studeni 11, 2013 kod 1:39 pm

  Napokon!

 4. Natasa Godfroa

  studeni 11, 2013 kod 2:31 pm

  a kad je jos davno izneo ovu ideju izmedju ostalog, rekli mu da je cudak, ludak itd, a sad wow kako je ovo korisno sad 🙁

 5. Fahrudin Kuduzovic

  studeni 11, 2013 kod 8:30 pm

  Trla baba lan, da joj prodje dan… Ova teorija nema prakticnu primjenu.
  Istina je da elektromagnetni valovi mogu vrsiti rad, dokaz za to je fotoelektricni efekat, medjutim da ti mikro talasi mogu imati neki veliki uticaj da bi NPR: mobitel mogao non stop dopunjavat je prakticno NEMOGUCE.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Energija i gorivo

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh