Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Energija i gorivo

Bežični uređaj pretvara “izgubljenu” energiju u električnu

Koristeći jeftine materijale inženjeri sa Sveučilišta Duke osmislili su uređaj sličan solarnim panelima koji prikuplja energiju.

Uređaj bežičnim putem pretvara mikrovalne signale u istosmjernu struju koji onda mogu puniti baterije mobitela ili neke manje elektroničke uređaje.

Radi na sličnom principu kao i solarni paneli koji svjetlosnu energiju pretvaraju u električnu. Također, ovaj uređaj može prikupljati energiju i iz drugih izvora kao što su satelitski signali, zvučni signali ili Wi-Fi signali.

Uređaj se napaja koristeći metamaterijale koji snimaju oblike energije valova, a zatim se podešavaju za razne aplikacije. Dosad je rad s metamaterijalima bio isključivo teoretski, ali inženjeri sa Dukea su pokazali da je uz malo rada metamaterijale moguće iskoristiti za potrošačke aplikacije.

Npr., metamaterijali bi se mogli postaviti na strop prostorije kako bi se prikupljali “izgubljeni” Wi-Fi signali. S dodatnim preinakama metamaterijali bi se mogli ugraditi i u mobitele te bi se uređaji bežično punili.

Ubuduće, serije uređaja za prikupljanje energije hvatale bi signale satelita dok prolaze iznad nas. Male količine energije proizvedene iz tih signala bit će u stanju napajati senzorske mreže na udaljenim mjestima kao što su planine i pustinje.

Rad inženjera pokazuje dugoročan i jeftin pristup elektromagnetskom napajanju.

Izvor: Duke University

6 komentara

6 Comments

 1. Damir Mrkonjic

  11 studenoga, 2013 u 12:39 pm

  Zar ovo Tesla nije davnih dana razradio 😀

 2. Mario Bob Telišman

  11 studenoga, 2013 u 1:18 pm

  tu ideju su od Tesle ukrali 😛

 3. Leon Sow

  11 studenoga, 2013 u 1:39 pm

  Napokon!

 4. Natasa Godfroa

  11 studenoga, 2013 u 2:31 pm

  a kad je jos davno izneo ovu ideju izmedju ostalog, rekli mu da je cudak, ludak itd, a sad wow kako je ovo korisno sad 🙁

 5. Fahrudin Kuduzovic

  11 studenoga, 2013 u 8:30 pm

  Trla baba lan, da joj prodje dan… Ova teorija nema prakticnu primjenu.
  Istina je da elektromagnetni valovi mogu vrsiti rad, dokaz za to je fotoelektricni efekat, medjutim da ti mikro talasi mogu imati neki veliki uticaj da bi NPR: mobitel mogao non stop dopunjavat je prakticno NEMOGUCE.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Svemir

Testirani panel zapravo je prototip sustava koji je u svemir lansiran u svibnju prošle godine

Energija i gorivo

Ljudi, baš kao i sva druga živa bića, proizvode puno otpada, ali znanstvenici nam žele ukazati da taj proces ne mora nužno tu završiti....

Energija i gorivo

Gotovo se sva električna energija proizvodi se pomoću pare. Bilo da se radi o nuklearnoj elektrani ili onoj na ugljen, potrebno je određeno gorivo...

Biotehnologija

Novi pristup je obećavajući prvi korak prema razvoju sitnih uređaja koji proizvode električnu energiju pri obavljanju svakodnevnih zadataka. Zamislite da punite vaš mobilni telefon...

Oglašavanje