Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Biljke i životinje

Biće iz horora: Nakon dva stoljeća potrage uhvaćen misteriozni golemi crv

Znanstvenici su u plićacima Filipina konačno uspjeli pronaći živog, golemog crva koji izgleda kao stvorenje iz filmova strave i užasa. Za postojanje te neobične životinje zna se već preko 200 godina, no samo na temelju fosilnih ostataka – dugih, tvrdih ljuštura nalik na palice za bejzbol.

Rijedak crv brodotočac, nazvan Kuphus polythamia, u biti spada u školjkaše (Bivalvia), razred mekušaca, koji obuhvaća i školjke poput kamenica, prstaca i dagnji. Prema studiji objavljenoj u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America (PNAS), s promjerom oko 6 cm i dužinom od 1,55 m, najduži je poznati školjkaš.

Miješani tim filipinskih, američkih i francuskih znanstvenika otkrio je pet primjeraka u mulju zaljeva Mindanao.

Na videozapisu dolje vidi se kako pažljivo izvlače dugog crva nakon što su odrezali jedan kraj njegove ljušture.

Golemi brodotočac hrani se muljem i sedimentima u čemu mu pomažu bakterije s kojima živi u simbiozi. Sam stvara svoju ljušturu tako što izlučuje kalcijev karbonat. Također stvara i zaštitni poklopac kojeg reapsorbira kada toliko naraste da mora produžiti svoju nastambu.
Završetak nastambe koji strši iz mulja ima oblik slova Y, a sastoji se od dvije cijevi. Drvotočac kroz jednu uvlači vodu, potom je tjera kroz svoje škrge i napokon kroz drugu izbacuje van. U škrgama ima bakterije koje koriste sumporovodik iz vode kao izvor energije. Energiju konačno koristi kako bi CO2 pretvarao u hranjive sastojke.

„Mada su ljudi znali za postojanje ovih životinja, nismo znali o njima ni najjednostavnije stvari“, rekao je koautor istraživanja Dan Distel s Northeastern Universityja. „To je bio vrlo misteriozan organizam“, dodao je.

Distel u studiji kaže da novootkriveni brodotočac baca novo svjetlo na evoluciju simbiotskog odnosa organizama koji žive zahvaljujući oksidaciji sumpora. Stvorenje govori u prilog mogućnosti da su brodolomi omogućili naseljavanje sličnih stvorenja na velikim dubinama kraj hidrotermalnih izvora na dnu oceana.

2 komentara

2 Comments

  1. Elvis Dedic

    18 travnja, 2017 u 11:38 am

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Biljke i životinje

U vodama oko Tasmanije, australski su istraživači ulovili rijetke fotografije morskog stvorenja latinskog naziva Pyrostremma spinosum. Rijedak je toliko da su ga nazvali „morskim...

Znanost

Znanost nas gotovo svakodnevno iznenađuje svojim dosezima; baš kad pomislimo da imamo sve što nam treba, iskrsne neki novi proizvod ili usluga koji stubokom...

Biljke i životinje

Barem ne u biološkom smislu. Iako se ovaj naziv vrlo često koristi u svakodnevnom govoru te se baš ovih dana mogu pročitati i članci...

Mikrobiologija

Znanstvenici s londonskog veleučilišta (University College London – UCL) opisali su posljednje biološke aktivnosti u životu crva te otkrili kako se smrt širi poput vala od...

Oglašavanje